“Διαψεύδει” τα περί σεναρίων λύσης δύο κρατών ο Χριστοδουλίδης, με αφορμή την επιστολή Γκουτέρες

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΜΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ…

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έχει σταλεί στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 18 Αυγούστου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης [δεξιά στη φωτογραφία. Αριστερά ο βοηθός του Βίκτωρας “Felaccio” με εθνική στολή]. 

Ιδιαίτερα επεσήμανε τρία σημεία της επιστολής:

Α) Εκτός της πρώτης αναφοράς, στο πλαίσιο της επιστολής ο γ.γ. επαναβεβαίωσε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Β) Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά μόνο όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιεσδήποτε ενέργειες εκφεύγουν αυτού του πλαισίου.

Με βάση αυτά, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο… “ανανστασιακό” ΡΙΚ , θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις του Προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση Άιντε, η οποία θα αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν από τις 16 ή 17 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε δε ότι δεν αναμένεται στην έκθεση να επιρρίπτεται ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ουδεμία συζήτηση έχει γίνει για μια λύση «δύο κρατών» ή για «βελούδινο διαζύγιο». Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ούτε έγινε συζήτηση προς μια τέτοια κατεύθυνση», είπε. Επανέλαβε δε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πέραν των θέσεων που είχε διατυπώσει στο Κραν Μοντανά και που ήταν εκτός του πλαισίου του γγ του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε και τις επικρίσεις περί διαρροής απορρήτων εγγράφων από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, σε προσωπική επιστολή προς ομάδα πολιτών, που επικοινώνησαν μαζί του είτε άμεσα είτε έμμεσα, μετά τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ο Πρόεδρος επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε μια συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, η οποία επικοινώνησε μαζί του μετά το Κρανς Μοντανά».

Τέλος, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κάτι απόρρητο, κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν υπάρχει»*. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος

*Και όποιος θέλει τον πιστεύει…

4 thoughts on ““Διαψεύδει” τα περί σεναρίων λύσης δύο κρατών ο Χριστοδουλίδης, με αφορμή την επιστολή Γκουτέρες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.