ΓΕ: Ελληνοκύπριοι πλούτισαν αγοράζοντας τ/κ περιουσίες

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ.

Από το 2000 άρχισε να γίνεται αναφορά στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη κακοδιαχείριση στο θέμα των τ/κ περιουσιών δήλωσε στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του MEGAONE ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι στην έκθεση του 2014 που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2015, αναφερόταν σε ένα πολύ μεγάλο διαχειριστικό έλεγχο για θέματα αγοραπωλησιών τ/κ περιουσιών. Και πρόσθεσε ότι αυτή αποτελεί μια πτυχή του μεγάλου όπως το αποκάλεσε σκανδάλου που προέκυψε με τις τ/κ περιουσίες.

«Στην συγκεκριμένη έκθεση», ανέφερε, «έχουμε καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι πλούτισαν αγοράζοντας περιουσίες από τους Τ/κ , πείθοντας ότι ικανοποιούν τις πρόνοιες του νόμου που προϋποθέτει κάποια παραμονή του Τ/κ και τις πωλούσαν την επόμενη μέρα σε πολλαπλάσια τιμή αποκομίζοντας εκατομμύρια».

Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτές οι υποθέσεις δεν αφορούν διάπραξη ποινικών αδικημάτων αλλά την ευχέρεια που παρείχε το σύστημα σε κάποιους να κερδοσκοπούν στο θέμα αυτό.

Όλα αυτά γίνονταν όπως είπε με την συγκατάθεση του Τ/κ ιδιοκτήτη, οποίος φαίνεται ότι είχε ανάγκη τα χρήματα και για αυτό υπέκυπτε στην πίεση του γρήγορου χρήματος και γινόταν συμμέτοχος όπως ανέφερε, σε μια τέτοια πράξη που άφηνε απόλυτα κερδισμένο τον μεσάζοντα Ε/κ ο οποίος κερδοσκοπούσε σε βάρος του Τ/κ.

Σε ότι αφορά την τελευταία έκθεση που παραδόθηκε στον ΠτΔ το Δεκέμβριο του 2016 γινόταν όπως δήλωσε αναφορά στα θέματα της περιοχής Μακένζη η οποία προσομοιάζει παρά πολύ με αυτά που περίγραψε ο Δήμαρχος για την περιοχή της Πάφου.

Και στην περίπτωση του Μακέντζη ανέφερε είχαμε πλιάτσικο στο θέμα των τ/κ περιουσιών. «Κάποιοι δικαιούχοι», είπε, «πήραν δάνεια από τους δανειστικούς επιτρόπους για να κτίσουν στην περιοχή κάποια υποστατικά και τα οποία ουδέποτε αποπλήρωσαν».

«Στην πορεία», πρόσθεσε, «άρχισαν να τα υπενοικιάζουν παράνομα ενώ η γνωμάτευση του τότε Γενικού Εισαγγελέα το 2008 έλεγε ότι δεν μπορείς σε τέτοιους είδους συμβάσεις να υπάρχει πρόνοια για υπεκμίσθωση  διότι μετά καταστρατηγούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της περιουσίας του Τ/κ και στην απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στην περίπτωση εκμίσθωσης ορισμένων τ/κ περιουσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Λάρνακας κατά το 2013. «Κακώς και κατά παραβίαση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα όταν ο Δήμος Λάρνακας παραχωρούσε αυτές τις περιουσίες συμπεριέλαβε σε αυτές τις συμβάσεις αυτές τις περιουσίες πρόνοιες που επέτρεπαν την εκμίσθωση σε τρίτα πρόσωπα, αφήνοντας τα ουσιαστικά να κερδοσκοπούν».

«Πολλοί από αυτούς που πήραν τις συμβάσεις», πρόσθεσε, «μέχρι το 2016 που είχαμε κάνει τον έλεγχο παρέλειπαν να πληρώνουν έστω και αυτή την ελάχιστη δόση την οποία συμφώνησαν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές προς το Δήμο».

>>> Φόρμουλα για περιουσιακό και τερματισμό προσφυγών στα κατεχόμενα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.