Τουρκία: Βίντεο Ελλήνων αιχμαλώτων του 1922

Εικόνες των Ελλήνων αιχμαλώτων στην Νικόπολη της δυτικής Μικράς Ασίας (Αφιόνκαραχισάρ) της Τουρκίας το 1922 δημοσιεύονται για πρώτη φορά έπειτα από έρευνα του συγγραφέα Χασάν Οζπουνάρ.

Στο βίντεο 27 δευτερολέπτων φαίνονται οι Έλληνες στρατιώτες να περπατούν κατά ομάδες υπό την επίβλεψη των Τούρκων στρατιωτών. Οι αιχμάλωτοι είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτι, που όπως σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δείχνει ότι ο τουρκικός στρατός τους συμπεριφέρθηκε καλά.

Οι εικόνες αποκαλύφθηκαν ενώ ο Χασάν Οζπουνάρ έκανε έρευνα για το τουρκικό σινεμά στη Νικόπολη. “Με αυτή την έρευνα κατάφερα να φτάσω σε ξένες συλλογές και αρχεία και να βρω εικόνες που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Μετά την απελευθέρωση της Νικόπολη από την κατοχή στις 27 Αυγούστου του 1922 ο τουρκικό στρατός πήρε αιχμάλωτους γύρω στους 21 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες, όπως είναι γνωστό.

Τους κράτησαν σε διάφορες περιοχές στην Άγκυρα και την Καισαρεία και μετά την συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων το 1923 επέστρεψαν στην Ελλάδα. Στις εικόνες των αιχμαλώτων βλέπουμε Έλληνες αιχμαλώτους να περπατούν κατά ομάδες στο κέντρο της πόλης και στο πίσω μέρος φαίνεται καθαρά το Κάστρο της Αφιόν”, ανέφερε ο Χασάν Οζπουνάρ.

ΚΥΠΕ 

>>> 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922 – Οι Μογγόλοι Τούρκοι καίνε την Σμύρνη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.