Το Βρετανικό ΥπΕξ σε επικοινωνία με τις Τ/κ “αρχές” σχετικά με το παράνομο άνοιγμα της παραλίας της Δερύνειας

Στη συνέχεια επιστολής της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στις 20 Ιουλίου, για το άνοιγμα της παραλίας Δερύνειας αποκλειστικά σε Τούρκους και Τουρκοκύπριους, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (FCO) απάντησε λέγοντας ότι διερευνούν το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Καραολής, έγειρε το θέμα σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας για την Κύπρο στο FCO. Η παραλία της Δερύνειας βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974 και τα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν την επιστροφή της Αμμοχώστου, η οποία περιλαμβάνει και την παραλία της Δερύνειας.

Σε επίσημη απάντηση του το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών γράφει ότι «είμαστε ενήμεροι για τα σχέδια για άνοιγμα της παραλίας της Δερύνειας στη βόρεια Κύπρο και διερευνούμε το θέμα. Η σημερινή κατάσταση των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου. Στηρίζουμε πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφισμάτων 550 και 789. Συνεχίζουμε να εγείρουμε αυτό το θέμα με τις Τουρκοκυπριακές και Τουρκικές αρχές.» 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής χαρακτήρισε το άνοιγμα της παραλίας της Δερύνειας ως «μια καταδικαστέα πολιτική που αποσκοπεί στην πρόκληση διχαστικών συναισθημάτων και δεν είναι τίποτα λιγότερο από απαρτχάιντ». Ο κ. Καραολής κάλεσε επίσης τις τουρκικές “αρχές” να συμμορφωθούν με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.