Στην Κύπρο Μακρόν, Ραχόι κ.ά στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου

Σ’ ένα κομβικό χρονικά σημείο για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν ιδιαίτερα την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η σύνοδος έχει διπλή σημασία για την Κύπρο: Σε διμερές επίπεδο θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο στην ατζέντα το Κυπριακό, και σε πολυμερές επίπεδο θα τεθούν επί τάπητος τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με κορυφαία την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Brexit.

Η σύνοδος της Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, στο ενδιάμεσο μεταξύ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων των Επτά Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 10 Οκτωβρίου 2017, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους ηγέτες των άλλων έξι χωρών. Αυτή θα είναι η τέταρτη κατά σειρά σύνοδος των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, μετά από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη.

Στη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, Ιταλίας Πάολο Τζεντινόλι, Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ και Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των θέσεων και δράσεων των επτά χωρών, ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνεργασία για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η σύνοδος τής δίνει πρόσθετη σημασία.

Η προηγούμενη σύνοδος που είχε πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη (10 Απριλίου 2017) ήταν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα προηγηθεί η σύνοδος κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους επτά ηγέτες να συντονίσουν βήματα και ενέργειες.

Αντρέας Πιμπίσιης  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.