ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ: Ο Άιντε δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη

Όσο καθυστερεί η κατάθεση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό τόσο εντείνεται η αγωνία για το περιεχόμενό της. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κρατά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην πρίζα καθώς παραμένει άγνωστο τι θα καταγραφεί στο συγκεκριμένο κείμενο για την πορεία τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί και για το εάν θα γίνεται αναφορά σε ευθύνες.

Παράλληλα, το γεγονός ότι συντάκτης αυτής της έκθεσης θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το τι μπορεί να καταγράψει. Την ίδια ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο ο ΓΓ ΟΗΕ θα προχωρήσει στην αποστολή της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Γενικός Γραμματέας τι θα πράξει με την έκθεση όταν και εφόσον την μελετήσει. Αυτός φαίνεται να είναι κι ένας από τους λόγους που μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υλοποίησε την πρόθεσή του να απαντήσει στην επιστολή του Αντόνιο Γκουντέρες.

Ήθελε να δει τι άλλο θα προκύψει στο διάστημα και να τοποθετηθεί επί του συνόλου των εξελίξεων. Δηλαδή να σχολιάσει και το περιεχόμενο της έκθεσης εάν αυτή κατατίθετο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα η Λευκωσία θέλει να δει ποια θα είναι η τύχη του «Πλαισίου Γκουτέρες: εάν θα παραμείνει στην άτυπη του μορφή όπως παρουσιάστηκε στο Κραν Μοντάνα ή εάν θα αποκτήσει μια επίσημη μορφή μέσα από την έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και μια πιθανή υιοθέτησή του από το σώμα.

Από πλευράς αντιπολίτευσης πάντως εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για διατήρηση του «Πλαισίου Γκουτέρες» στο προσκήνιο.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή της κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους καλώντας τους να αντιδράσουν.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Ο προκλητικός Νορβηγός που χόρευε καρσιλαμά…

One thought on “ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ: Ο Άιντε δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.