ΚΥΠΡΟΣ – Μέτρα για τα διαβατήρια «όσα – όσα»!

Φρένο στις διαφημιστικές καμπάνιες «Η Κύπρος πουλά διαβατήρια» επιδιώκει να βάλει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον CIPA (Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων).

Οι διαφημίσεις των σχεδίων πολιτογράφησης με λανθασμένους τρόπους όπως την προβολή του διαβατηρίου ως ένα προϊόν που αγοράζεις ή με διάφορες τεχνικές προκειμένου να μειωθεί παράτυπα το ύψος της επένδυσης έχουν οδηγήσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών σε έντονο προβληματισμό.

Τέτοιου είδους διαφημίσεις είναι εμφανείς παντού – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Μερικοί τίτλοι διαφημίσεων σε διάφορες ιστοσελίδες επιχειρήσεων είναι: «Αποκτήστε ευρωπαϊκό διαβατήριο σε 180 μέρες», «κυπριακό διαβατήριο σε έξι μήνες και μόνιμη διαμονή σε δύο μήνες», «αγοράστε σπίτι €500 χιλ. και πάρτε διαβατήριο σε 180 μέρες».

Eνώπιον του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναμένεται να δοθούν την ερχόμενη βδομάδα οι εισηγήσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές που ετοίμασε ο CIPA προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στα σχέδια πολιτογράφησης.

O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι μελετώνται διάφορα ενδεχόμενα για την προστασία του σχεδίου περιλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της προβολής και της διαφήμισης αυτού του σχεδίου καθώς και του καθορισμού ορίου στις πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνται ανά έτος.

Όλες οι ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν τα δύο υπουργεία με τον CIPA είναι αποτέλεσμα των αρνητικών δημοσιευμάτων που αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου σε μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ ήδη η Κύπρος έχει μπει στο στόχαστρο πολλών χωρών της ΕΕ για τα σχέδια πολιτογράφησης. Επομένως, η Κύπρος δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν προσεχτικές κινήσεις προκειμένου να καθησυχάσουν πολλές ανησυχίες Ευρωπαίων.

Δήμητρα Λάντου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.