Αποκαλυπτικό: Οι προτάσεις ΠτΔ στο Κραν Μοντάνα

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΙΝΕΚΟΥ…

Κινήσεις που στόχευαν στο να ξεκλειδώσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα έγιναν από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε κατά τις συναντήσεις της 5ης και της 6ης Ιουλίου. Στα δύο έγγραφα που έχει στην κατοχή του και τα αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», καταγράφονται οι κινήσεις Αναστασιάδη στη σκακιέρα του Κυπριακού αναζητώντας ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά.

>>> Ξεβρακώθηκε και εκείνοι ζήτησαν κι άλλα…

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι το έγγραφο το οποίο παρουσίασε έχει ισχύ μόνο εάν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εφόσον οδηγούνταν τα πράγματα σε μια συμφωνία.

Το πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στις 5 Ιουλίου χωρίζεται σε 5 ενότητες: για την ασφάλεια και εγγυήσεις, το εδαφικό, περιουσιακό, πολιτική ισότητα και ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών.

Από μια πρώτη ανάγνωση είναι εμφανής η προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη να προσεγγίσει τις τουρκικές προτάσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος πως το έγγραφο και οι συμβιβαστικές προτάσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί ένα γενικό περίγραμμα της εισήγησης που κατατέθηκε στις 6 Ιουλίου για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Κύπρου. Τα δύο έγγραφα αποκαλύπτονται από τον «Φ» προκειμένου – αφού ήδη η τουρκική, τ/κ πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη τα έχουν – να ενημερωθούν και οι πολίτες, οι οποίοι για δύο μήνες τώρα παρακολουθούν την πολιτική ηγεσία να κονταροχτυπιέται καθημερινά, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της αντιπαράθεσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε να τα δημοσιοποιήσουμε και όχι για να δημιουργήσουμε -όπως μπορεί να λεχθεί- πρόβλημα στη διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται και είναι άγνωστο πότε θα επαναρχίσει.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Γιατί ασχολείστε με τα “απόρρητα” μπακαλοδεύτερα αντί να δείτε την κατοχική δύναμη στα μάτια;

One thought on “Αποκαλυπτικό: Οι προτάσεις ΠτΔ στο Κραν Μοντάνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.