Έγκλημα «ποιοτικού» τουρισμού, Αγκιλέρα και ενοχές που βοούν…

Γράφει ο  Γιώργος Καλλινίκου

«Θέλουμε τουρισμό ποιοτικό και όχι τουρισμό της τερατσιάς». Αυτό αναφώνησε ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Πάφου. Κάποιοι θα γέλασαν. Άλλοι θα εξοργίστηκαν. Η εμφανής αφέλεια, ενδεδυμένη με δόση αρχοντοχωριατισμού, αποκρυσταλλώνει την ωμή πραγματικότητα αυτού του τόπου. Μιας μπανανίας, όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος.

Στο βωμό του «ποιοτικού» τουρισμού, όπου η ποιότητα μεταφράζεται κατά τον κοινοτάρχη και όσους σκέφτονται σαν αυτόν, απλώς, σε μερικούς ζάμπλουτους. Οι οποίοι περιστασιακά μπορεί να επιλέξουν το νησί της Αφροδίτης για να κάνουν το κομμάτι τους. Πετώντας –περιστασιακά πάντοτε- μερικά εκατομμύρια. Αδιαφορώντας αν στα πλαίσια του βίτσιου τους, καταστραφούν παραλίες, χαθούν δεκάδες χελωνάκια, προκληθεί σοβαρή οικολογική καταστροφή. Τέτοιοι ζάμπλουτοι θα εκμεταλλεύονται πάντοτε, την απάθεια των Αρχών και το πάθος κάποιων για «ποιοτικό» τουρισμό.

Ο κοινοτάρχης είναι εμφανές ότι διαθέτει «επιχειρηματικό» μυαλό. Του είπαν, λέει, ότι θα έρθει να τραγουδήσει μια δημοφιλής Αμερικάνα [φωτο]. Τι σημασία έχει αν δεν ήξερε το όνομά της. Αρκεί που είναι Αμερικάνα. Παραπέμπει σε δολάρια. Και σε διαφήμιση. Μην βιαστείτε να τον κατηγορήσετε ότι δεν είναι περιβαλλοντιστής. Αφού το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος. Αγαπάει τη φύση και την προστατεύει. Όσο για τα χελωνάκια, μόνο κακόπιστοι θα θεωρήσουν ότι αδιαφορεί γι’ αυτά. Δεν χρειάζοντα φως για να βρουν το δρόμο προς τη θάλασσα; Τι καλύτερο από τα φώτα της συναυλίας της Αγκιλέρα; Εντάξει, ήταν πανσέληνος ψες. Πειράζει, όμως, να γίνει η νύκτα μέρα και από τα φώτα στην εξέδρα που στήθηκε; Άσε που τα συγκεκριμένα χελωνάκια είναι, προφανώς, ευλογημένα. Λίγο το ‘χετε να χορεύουν σε ρυθμούς Αγκιλέρα;

Είναι ενοχλητική η θεώρηση του κοινοτάρχη. Διότι ο άνθρωπος αδυνατεί να αντιληφθεί ότι αν δεν υπήρχε η φυσική ομορφιά του Ακάμα, δεν θα επέλεγε να πραγματοποιήσει εκεί τον παραμυθένιο γάμο του ο ζάμπλουτος Ρώσος. Αν, απλώς, έπρεπε να επιλέξει ένα χλιδάτο ξενοδοχείο είχε δεκάδες επιλογές σε άλλες χώρες. Αδυνατεί να αντιληφθεί πως αν επικρατήσει η άποψη του τσιμεντώματος του Ακάμα, χάριν του «ποιοτικού» τουρισμού, που λανθασμένα έχει στην αντίληψη του, θα εκλείψουν οι ζάμπλουτοι που θα επιλέγουν να πάνε εκεί για τον παραμυθένιο γάμο τους. Απλούστατα, διότι θα βρίσκονται ανάμεσα σε ένα σωρό ξενοδοχεία και χιλιάδες τουρίστες, που δεν θα προσφέρονται για την αποκλειστικότητα χρήσης ενός φυσικού παράδεισου. Η θεώρηση του κοινοτάρχη είναι ίδια με κάθε ξενοδόχου, που φιλοδοξεί να δει τα έσοδα του να εκτοξεύονται στα ύψη. Είναι ακριβώς η ίδια και με κάθε ντιβέλοπερ, που φιλοδοξεί τσιμεντώνοντας τον Ακάμα να επανέλθει στην προ κρίσης εποχής, όταν έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Ενοχλεί και η ευκολία με την οποία έσπευσαν να ικανοποιήσουν το βίτσιο του όποιου ζάμπλουτου.

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, εκείνο που εξοργίζει είναι η στάση κράτους και Αρχών. Ύπνωττε το κράτος, ύπνωττε το υπουργείο Εσωτερικών, ύπνωττε το υπουργείο Γεωργίας, ύπνωττε η επαρχιακή διοίκηση. Αν δεν υπήρχε η τάχιστη δημόσια καταγγελία του εγκλήματος, το κράτος και οι Αρχές του θα παρέμεναν σε χειμερία νάρκη και ας είναι ακόμη Σεπτέμβρης με θερμοκρασίες καλοκαιριού. Η δεξίωση του Ρώσου θα γινόταν κανονικά, η δημοφιλής Αμερικάνα θα έδινε τη συναυλία της, τα χελωνάκια θα λικνίζονταν στο ρυθμό της Αγκιλέρα. Σε ένα σύγχρονο ρέκβιεμ του χορού του Ζαλόγγου, όμως, αφού θα όδευαν στον άλλο κόσμο. Και όλοι θα ανέμεναν τον επόμενο ζάμπλουτο που θα αποφάσιζε να κάνει παραμυθένιο γάμο για να του ικανοποιήσουν το όποιο βίτσιο θα είχε, προκαλώντας κι άλλη οικολογική καταστροφή.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το κράτος έδωσε ασυζητητί άδεια, έθεσε τυπικά κάποιους όρους, δεν φρόντισε διόλου να ελέγξει αν αυτοί θα τηρούντο, και όταν η κοινή γνώμη έμεινε με ανοικτό το στόμα από το σοκ που προκάλεσε η επιχειρούμενη καταστροφή, οι Αρχές αρκέστηκαν σε κατασταλτικά μέτρα. Σπεύδοντας, μάλιστα, να αποσείσουν από πάνω τους τις όποιες ευθύνες. Μια παραλλαγή του «Μαρί» σε μικρογραφία. Αυτό το κράτος το οποίο είναι γεμάτο μικρά φέουδα ασυδοσίας, λειτουργεί σε μόνιμο καθεστώς πολλών μικρών «Μαρί». Αδιαφορεί για όλα, τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα, το περιβάλλον. Ακόμη και για τα αυτονόητα. Και όταν επέλθει καταστροφή, μικρή ή μεγάλη, απλώς, αρνείται τις ευθύνες.

Η υπόθεση αυτή, όμως, κύριοι υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας έχει ευθύνες. Πολύ συγκεκριμένες. Έχετε υποχρέωση να τις αναζητήσετε και να τις αποδώσετε εκεί όπου ανήκουν. Για τα χελωνάκια σίγουρα δεν σας νοιάζει. Το απαιτεί, όμως, η κοινωνία. Που κουράστηκε να βιώνει τέτοια εγκλήματα!

 Γιώργος Καλλινίκου, “Φ”

>>> Στην Κύπρο η Κριστίνα Αγκιλέρα για γάμο στην Πάφο

One thought on “Έγκλημα «ποιοτικού» τουρισμού, Αγκιλέρα και ενοχές που βοούν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.