Οι πειραματισμοί του Αναστασιάδη και η παγίδα εμπρός του…

Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αναγγέλλει ότι θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών!!!

Γράφει Νίκος Μελέτης 

Έτοιμος για νέους «πειραματισμούς» είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καθώς πάρα το γεγονός ότι το ναυάγιο του Κραν Μοντανά είχε «πατέρα» και ενώ καμία διάθεση μεταστροφής δεν έχει υπάρξει από την Τουρκία, ετοιμάζεται να επανέλθει ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Όπως ο ίδιος δήλωσε θα εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και με επιστολή και διά ζώσης, όταν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφόσον προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσω των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να κινητοποιηθούν δυνάμεις οι οποίες να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου ναυαγίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δείχνει να θέλει μετά τις σπασμωδικές και αυτοκαταστροφικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων να προχωρήσει προς τις εκλογές του Φεβρουαρίου έχοντας πετύχει να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη: να έχει διατηρήσει ζωντανή την διαδικασία για το Κυπριακό ικανοποιώντας όλους εκείνους με τους οποίους συμπορεύθηκε στην στήριξη του Σχεδίου Ανάν και συγχρόνως να εμφανίζεται με «φουστανέλα» στηλιτεύοντας την Τουρκία και εκ του αφαλούς να καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία. 

Η εμπειρία από πέρυσι τον Σεπτέμβριο όμως όταν ξεκίνησε ουσιαστικά στην Νέα Υόρκη η διαδικασία που με ενδιάμεσους σταθμούς την Γενεύη και το Μον Πελεράν κατέληξε στο Κραν Μοντανά, απέδειξε ότι αυτό «παιγνίδι» δεν είναι το πιο επιτυχημένο για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο τρόπος που εγκλωβίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε μια διαδικασία που έστησε ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντα οδήγησε στην άνευ όρων και χωρίς καμία προηγουμένη ενημέρωση των συνεργατών του και του Εθνικού Συμβουλίου στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, όπου ανεξήγητα και απερίσκεπτα έδωσε στην συναίνεση του για σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Έτσι με το άγχος να διακατέχει τις κινήσεις και τους χειρισμούς του, ο κ. Αναστασιάδης χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αναγγέλλει ότι θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών. 

Πιθανόν στη άκρη του μυαλού του Κυπρίου προέδρου είναι ότι θα επικαλεστεί και θα ζητήσει η συζήτηση να διεξαχθεί σε αυτό που η κυπριακή πλευρά θεωρεί ως νέο πλαίσιο που τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτιέρες. Βεβαίως επίσημη μορφή δεν έχει πάρει αυτή η πρόταση και απλώς σκιαγραφήθηκε από τον ΓΓ στις συναντήσεις του με τα τέσσερα μέρη στο Κραν Μοντανά.

Εάν το πλαίσιο αυτό συμπεριληφθεί στην Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του Γ.Γ. που θα υποβληθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ τότε ο κ. Αναστασιάδης θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει βάση και περιεχόμενο αυτή η προσπάθεια καθώς θεωρεί ότι περιλαμβάνονται θετικά σημεία.

Εάν όμως δεν υπάρξει τέτοια αναφορά, το «πλαίσιο Γκουτιέρες» δεν θα υφίσταται και συνεπώς δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που θα νομιμοποιεί τον κ. Αναστασιάδη να ζητά την επανάληψη των συνομιλιών, με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. αλλά και τον «πειρατικό» ρολό που παίζει πλέον το καθεστώς Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο [αγγλοχρηματοδοτούμενος] ‘Πολίτης’ με δημοσίευμα του ουσιαστικά επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη και τον Νίκο Κοτζιά, επικαλούμενος μάλιστα και τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ότι υιοθετώντας σκληρή γραμμή το κρίσιμο τελευταίο διήμερο του Κραν Μοντανά δεν επέτρεψαν την πρόοδο!!!

Αποτυπώνοντάς την αντίληψη που διαμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο κύκλο στην Λευκωσία (αρκετοί εκ των όσων συμμετέχουν ήταν και παραλήπτες του Φακέλου με τα Απόρρητα Έγγραφα από τον Νίκο Αναστασιάδη) προβάλλεται το» συμπέρασμα», ότι είχαν υπάρξει διαλλακτικές τοποθετήσεις και σημάδια ευελιξίας από την Τουρκική πλευρά τα οποία όμως δεν θέλησαν να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν Αθήνα και Λευκωσία.

Βεβαίως διαβάζοντας το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ» διαπιστώνεται ότι αυτό που περιγράφεται ήταν προφανέστατα δύσκολο να το αποδεχθεί και ο Ν. Αναστασιάδης και ο Ν. Κοτζιάς καθώς και οποιαδήποτε ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ ο κ. Τσαβούσογλου δεν ήθελε να δώσει γραπτώς τις θέσεις του επικαλούμενος τον κίνδυνο …διαρροών αλλά εξήγησε στον κ. Γκουτιέρες ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει άμεσα τις Εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα αλλά «εάν όλα τα άλλα λυνόντουσαν τότε ίσως η Άγκυρα μπορούσε να δείξει ευελιξία..».

Είπε μάλιστα «εμπιστευτικά» στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα «αποχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος των κατοχικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της Λύσης, αλλά 2000 στρατιώτες που ίσως μειωνόντουσαν σε 1800 θα παρέμεναν σε στρατιωτική βάση στο νησί και το sunset clause ή το review clause (ρήτρα καταληκτικής ημερομηνίας αποχώρησης ή ρήτρα ημερομηνίας επανεξέτασης) θα παραπέμπονταν σε συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και η Τουρκική πλευρά ζητούσε αυτή η ημερομηνίας επανεξέτασης η αποχώρησης να είναι μετά από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τις «πηγές» της κυπριακής εφημερίδας, όταν οι κ. Αναστασιάδης και Κοτζιάς ζήτησαν στις 6 Ιουλίου να υπάρξει γραπτή υποβολή των προτάσεων της Τουρκίας ο κ. Τσαβούσογλου αρνήθηκε κάνοντας και πάλι λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης ενώ ο κ. Γκουτιέρες εμφανίσθηκε πρόθυμος να …εγγυηθεί με προσωπική μαρτυρία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί το τέλος των επεμβατικών δικαιωμάτων εφόσον υπήρχε συμφωνία στα «υπόλοιπα» θέματα και εμφάνισε τελικά ένα κείμενο που υποτίθεται περιέγραφε την Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης το οποίο θα εγγυόνταν ο ίδιος και τα Ηνωμένα Έθνη.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ η ρητή δήλωση Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της λύσης και στον μηχανισμό παρακολούθησης, ούτε φυσικά την παραμονή τουρκικού στρατού…

Σε αυτό το σκηνικό επιχειρήθηκε να εγκλωβισθεί η Λευκωσία και η Αθήνα προκειμένου να αποδεχθούν στο «μιλητό» δέσμευση της Τουρκίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για συζήτηση του ζητήματος των Εγγυήσεων, εφόσον προηγουμένως θα είχαν αποδεχθεί όλο το πακέτο των διχοτομικών προτάσεων για τις εσωτερικές πτυχές και φυσικά την επ’ αόριστον παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο. 

Και επειδή πολλά γράφονται για το ότι είναι προτιμότερη η παρουσία 2000 Τούρκων στρατιωτών από τους 40.000 των κατοχικών στρατευμάτων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η ύπαρξη Κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και εντελώς διαφορετικό η αποδοχή και νομιμοποίηση της παραμονής και παρουσίας μόνιμης στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας στην επανενωμενη Κύπρο με την συγκατάθεση και τις ευλογίες των Ελληνοκυπρίων και της Αθήνας. 

Εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και απολύτως αξιόπιστες δεσμεύσεις για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία δεν νομιμοποιούνται να αναλάβουν την ευθύνη για επανέναρξη των συνομιλιών που απλώς θα αποσκοπούν στην πλήρη απενοχοποίηση της Τουρκίας από την ευθύνη της στην συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους χώρας μέλους της Ε.Ε. Και καθώς οι προθέσεις της Αθήνας είναι γνωστές, η ευθύνη αυτή βαραίνει αποκλειστικά πλέον τον κ. Νίκο Αναστασιαδη.

Πηγή: mignatiou.com

>>> Τα «δώρα» του Αναστασιάδη στους Τούρκους: Ξεβρακώθηκε και εκείνοι ζήτησαν κι άλλα…

One thought on “Οι πειραματισμοί του Αναστασιάδη και η παγίδα εμπρός του…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.