Ο Γάλλος Πρόεδρος στην Αθήνα – Το προσκύνημα του Μακρόν στην Πνύκα

Αυτό που για λόγους ασφαλείας απέφυγε ο Μπαράκ Ομπάμα θα το πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας. Μία ομιλία – πολιτικό στίγμα από τον λόφο της Πνύκας. Για τις γαλλικές εφημερίδες η ομιλία αυτή θα είναι σημαδιακή για τα μελλοντικά σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν ως προς την πορεία της Ευρώπης και την θέση της Γαλλίας στον κόσμο. Για τους επιχειρηματικούς κύκλους όμως η «ομάδα κρούσης» που ακολουθεί τον Γάλλο πρόεδρο αποτελεί την ελίτ του γαλλικού επιχειρείν. 

Είναι τέτοια η αναβάθμιση του οικονομικού team το οποίο συνοδεύει τον Εμανoυέλ Μακρόν που ομολογουμένως δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Τα Ηλύσια Πεδία επέλεξαν με προσοχή τα πρόσωπα. Έτσι με το προεδρικό αεροσκάφος θα ταξιδέψουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες – πρόεδροι των γαλλικών κονσόρτσιουμ που ενδιαφέρονται για business στην Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας, των Υδάτινων Πόρων, των Υδρογονανθράκων και άλλων στρατηγικής σημασίας τομέων.

Με μία φιλοσοφική διάθεση και βεβαίως δημοσιογραφική αδεία η συντηρητική «Le Figaro» επιχειρεί να διανθίσει την επίσκεψη Μακρόν με πνευματικές και πολιτικές αναζητήσεις που παραπέμπουν στην Αθήνα του Περικλή. Η γαλλική εφημερίδα ταυτίζει την Πνύκα με τον χώρο φυλάκισης του Σωκράτη, συμβόλου της έννοιας «Κοινωνία των Πολιτών» αν και η φυλακή όπου κρατήθηκε και εκτελέστηκε ο φιλόσοφος αποτελεί ακόμη αρχαιολογικό γρίφο. Εν πάση περιπτώσει ανεξάρτητα από το εάν ο Σωκράτης «στοιχειώνει» ακόμη την Ιστορία αυτής της πόλης, η Le Figaro επιχειρεί να αναβαθμίσει συμβολικά αυτήν την επίσημη επίσκεψη.

Γράφει η γαλλική εφημερίδα:

«Εδώ και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και Αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους. Εκεί, επίσης, μερικούς αιώνες αργότερα, το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης. Η θέα προς τον Παρθενώνα είναι συγκλονιστική από αυτό το σημείο. Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και οι Έλληνες ελπίζουν πολλά από αυτό. Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie. 

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crεdit agricole και η Société générale. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ. 

Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει.

One thought on “Ο Γάλλος Πρόεδρος στην Αθήνα – Το προσκύνημα του Μακρόν στην Πνύκα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.