Τέσσερα θύματα – Τέσσερις φορές ισόβια για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας

Το ζενίθ της αυστηρότητας που ενδείκνυται να αποδοθεί σε εγκλήματα συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου, απόπειρας φόνου, φόνου εκ προ μελέτης, εμπρησμού, κατοχής Πυροβόλου Όπλου κατηγορίας Α και Β, Κατοχής Πυρομαχικών Πυροβόλου Όπλου κατηγορίας Α και Β χωρίς άδεια και πράξεων σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, επέδειξε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας.

Το Κακουργιοδικείο έριξε σήμερα αυλαία σε μια υπόθεση που απασχόλησε όσο λίγες την κοινή γνώμη και αφορούσε το στυγερό έγκλημα στην καρδιά της Αγίας Νάπας τον Ιούνιο του 2016. Θύματα, ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου, η σύζυγός του Σκεύη και ένας εκ των συνεργών του δράστη της επίθεσης (που παραμένει άπιαστος), ο Jani Vogli.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας  έκρινε ένοχους για φόνο εκ προμελέτης τον Παναγιώτη Πένταφκα, ιδιοκτήτη νυχτερινού μαγαζιού στην Αγία Νάπα και τον Σέρβο φρουρό ασφαλείας Ντέγιαν Λόι.

Η ποινή ήταν μονόδρομος και ως εκ τούτο το δικαστήριο τους καταδίκασε 4 φορές σε ισόβια, όσο και ο αριθμός των θυμάτων. Επιπρόσθετα το Δικαστήριο επέβαλε 15χρόνια για τις απόπειρες φόνου εναντίον τον άλλων δύο που βρίσκονταν στη σκηνή του φόνου και επιπρόσθετα επέβαλε στον Παναγιώτη Πένταυκα ποινή 7 χρόνων για τον εμπρησμό του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στο φόνο.Οι ποινές είναι συντρέχουσες και όχι διαδοχικές όπως των καταδικασθέντων του πενταπλού φονικού.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης και κατά την αναφορά στα τραγικά γεγονότα οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε κλάματα.

Μεταξύ άλλων η δικαστής ανέφερε ότι αρχικά πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη ωστόσο το συμβόλαιο θανάτου αναβλήθηκε αφού ο στόχος μετέβη στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για τις κινήσεις όλων των κατηγορουμένων του τετραπλού φονικού και την οργάνωση του εγκλήματος, τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου και τα όσα ακολούθησαν. Το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία του βασικού μάρτυρα Χαράλαμπου Αντρέου ο οποίος ήταν ο οδηγός των εκτελεστών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, μεταξύ άλλων, ο Πένταυκας είχε αναλάβει το σχεδιάγραμμα με το δρόμο που θα ακολουθούσαν οι εκτελεστές και οι συνεργοί τους για να μεταβούν στο εστιατόριο που θα δολοφονούσαν τον επιχειρηματία καθώς και το δρόμο διαφυγής τους, ενώ ο Σέρβος φρουρός του Καλοψιδιώτη τους ενημέρωνε για τις κινήσεις του και την στιγμή του φονικού μετέβη στην τουαλέτα.

Επίσης ο Παναγιώτης Πένταυκας ήταν το πρόσωπο που διευθέτησε τον εμπρησμό του οχήματος των δραστών που εντοπίστηκε να φλέγεται λίγο μετά το φόνο σε κοντινή απόσταση από τη σκηνή του εγκλήματος.

Η δικαστής επίσης, ανέφερε ότι «δεν υπήρχε μαρτυρία που να οδηγήσει την Αστυνομία στη σύλληψη του Άντρου Ροδοθέου τον οποίο ενέπλεξε ο μάρτυρας Χαράλαμπος Αντρέου όπου κατέθεσε ότι ζήτησε τον Μπουρέλλι [φωτο] για να τον σκοτώσει.  Επίσης η δικαστής σημείωσε πως ούτε για τον Γιώργο Φένεκ υπήρχε μαρτυρία που να δικαιολογεί τη σύλληψή του.

«Οι κατηγορούμενοι είχαν τον χρόνο να σκεφτούν τον φόνο» είπε η δικαστής ενώ «οι εκτελεστές δεν σκέφτηκαν την παρουσία των δύο ανήλικων».

Το στυγερό έγκλημα διαπράχθηκε ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πενταπλό φονικό, στον ίδιο δρόμο, στο κέντρο της Αγίας Νάπας όπου πληρωμένοι εκτελεστές σκότωσαν εν ψυχρώ τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, τον αστυνομικό Ηλία Χατζηευθυμίου, τη συζύγου του Σκεύη Χατζηευθυμίου ενώ κατά λάθος από τα πυρά σκοτώθηκε και ο ένας  εκ των δραστών Γιάνι Βόγλι. Ο δεύτερος εκτελεστής Άλεξ Μπουρέλι παραμένει άφαντος εδώ και 14 μήνες.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλοψιδιώτη μετά την απόφαση

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων που βρέθηκαν στην αίθουσα, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Καλοψιδιώτη ξέσπασαν σε κλάματα. 

Έντονα φορτισμένη καθόλη τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν η θεία της Σκέυης Χατζηευθυμίου, θύμα του τετραπλού φονικού.

Οι δύο κατηγορούμενοι έφτασαν στο Δικαστήριο με πομπή του αντιτρομοκρατικού ουλαμού την οποία συνόδευε το ελικόπτερο της Αστυνομίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Σε όλους τους παρευρισκόμενους  έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος.

Αρχικά «σκληροί», μετά παραδοχές

Υπενθυμίζεται ότι για το τετραπλό φονικό προσήχθησαν στο δικαστήριο αρχικώς 6 πρόσωπα, μετά την ομολογία του οδηγού του οχήματος των εκτελεστών, Χαράλαμπου Ανδρέου ο οποίος γνώριζε για το φόνο και μάλιστα τους προσέφερε μαζί με τη σύντροφο του καταφύγιο.

Οργανωτής, κατόπιν οδηγιών, ήταν ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης ο οποίος μαζί με τον Χαράλαμπο Ανδρέου εκτίουν ποινές ισόβιας φυλάκισης. Ο Μπένης αρχικά δεν παραδέχθηκε τη διάπραξη των εγκλημάτων ωστόσο κατά τη διάρκεια της δίκης και μετά και την παραδοχή της συντρόφου του, προέβη σε ομολογία.

Η σύντροφος του Μπένη και η σύντροφος του Αντρέου καταδικάστηκαν σε ποινές ολιγόμηνης φυλάκισης, επίσης μετά από παραδοχές, και ήδη έχουν αποφυλακιστεί.

Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν «έδωσε» τον ή τους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν οι ίδιοι με αυτούς του πενταπλού φονικού.

Επίσης, υπενθυμίζεται δυο μήνες πριν την διάπραξη του τετραπλού φονικού έφθασαν στην Κύπρο Σέρβοι εκτελεστές με σκοπό να δολοφονήσουν αρχικά τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και μετά τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Η Ιντερπόλ είχε σημάνει στις Κυπριακές αρχές συναγερμό, ωστόσο παρέμειναν σε πλήρη αδράνεια, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα οι ύποπτοι που κατονομάστηκαν να συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι. Αποτέλεσμα, δυο μήνες μετά, να διαπραχθεί το τετραπλό φονικό, να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές και 1μιση σχεδόν χρόνο μετά η υπόθεση να διερευνάται εκ νέου. Ωστόσο καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε για την αμέλεια των στελεχών και των αστυνομικών που επέδειξαν αμέλεια.

Τον σκότωσαν και του έστειλαν επιστολή ότι δεν κινδυνεύει

Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στην Αγία Νάπα, η αστυνομία απέστειλε νέα απαντητική επιστολή στον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στα θύματα που δολοφονήθηκαν, αναφέροντας του μάλιστα ότι δεν υπάρχουν απειλές εναντίον του.

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε μέσω δικηγόρου ο ανακριτής του Αρχηγείου αστυνομίας (εκ μέρους Αρχηγού της δύναμης), στις 30 Ιουνίου 2016, μια βδομάδα μετά το φονικό,  απάντησε σε επιστολή του Φάνου Καλοψιδιώτη που απέστειλε στις 30 Μαΐου 2016, με θέμα «πιθανή δολοφονική ενέργεια» σε βάρος του.

Μια επιστολή που στάλθηκε από τον δολοφονηθέντα (επίσης μέσω του δικηγόρου του):

     – Περίπου 1 μήνα μετά την «διερεύνηση» της υπόθεσης των Σέρβων εκτελεστών οι οποίοι «προανήγγειλαν» τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες και στις Κυπριακές αρχές έστειλε σήμα η Ιντερπόλ περί τα μέσα Μαρτίου

     – Ο Φάνος Καλοψιδιώτης απέστειλε επιστολή με την οποία μεταξύ άλλων εξέφραζε φόβους για τη ζωή του (30 Μάιου).

Επτά ημέρες μετά, και αφού είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές του θύματος που απέστελλε στις αρχές ότι κινδυνεύει η ζωή του, η αστυνομία του αποστέλλει άλλη μια επιστολή επιμένοντας ότι δεν απειλείτο…

Στην εν λόγω επιστολή η αστυνομία «έτρεξε» να αποκαταστήσει την εικόνα της και να επισημάνει ότι η επιστολή του Φάνου Καλοψιδιώτη δεν διέρρευσε στα ΜΜΕ από τους ιδίους ενώ φαίνεται να «ξεχάστηκαν» στο Αρχηγείο ότι ο επιχειρηματίας δολοφονήθηκε και στην απάντηση τους, τον πληροφόρησαν ότι «οι πληροφορίες που είχε η αστυνομία δεν αφορούσαν «προσωπικές απειλές».

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστολή στάλθηκε 3 ημέρες μετά τη σύλληψη του 32χρονου οδηγού των Αλβανών εκτελεστών ο οποίος ομολόγησε τα πάντα και «έδειξε» τους άλλους 4 συνεργούς του, τους οποίους συνέλαβε η αστυνομία και τους οδήγησε ενώπιον δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, η επιστολή υπογράφτηκε και στάλθηκε 30 Ιουνίου και άρα με βάση τη λογική οι παραλήπτες θα την έλαβαν κάποιες ημέρες αργότερα.

Με πληροφορίες από reporter gr, sigmalive, ΚΥΠΕ

>>> ΚΥΠΡΟΣ: Συμβόλαια θανάτου που ανατέθηκαν σε ξένους πληρωμένους εκτελεστές

One thought on “Τέσσερα θύματα – Τέσσερις φορές ισόβια για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.