Τ/κύπριοι διεκδικούν τη Βάση Α. Παπανδρέου

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Κληρονόμοι Τουρκοκύπριου διεκδικούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και δύο κυβερνητικούς συνοικισμούς, στους οποίους κτίστηκαν προσφυγικές κατοικίες και διαμερίσματα.

Για τις υπό αναφορά εκτάσεις, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δεν αποκλείεται να δοθεί νομική μάχη, εντός και εκτός Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε στον «Φ» λειτουργός του Τμήματος Κτηματολογίου, ότι το κόστος για τη Δημοκρατία θα ήταν μηδαμινό σε σχέση με το τι θα διεκδικήσουν οι κληρονόμοι του Τουρκοκύπριου, αν η γη του ιδιοκτήτη απαλλοτριωνόταν όταν αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα εν λόγω ακίνητα.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου κτίστηκε πολύ αργότερα από ό,τι κτίστηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί, οπόταν με βάση την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε, η επιλογή της απαλλοτρίωσης ήταν ίσως η πλέον οικονομική, αλλά και η πλέον προσφερόμενη λύση. Ο ίδιος λειτουργός ανέφερε ότι το θέμα της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων στις οποίες κτίστηκε η Βάση είχε συζητηθεί.

Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση απόφασης που ελήφθη στο παρελθόν, θεωρεί πως θα αποφύγει τον σκόπελο και κατ΄επέκταση την καταβολή των εκατομμυρίων που θα απαιτηθούν αφού οι κληρονόμοι, σε πρώτη φάση, διεκδικούν επιστροφή της γης τους και κατ’ επέκταση της Βάσης, την οποία για ευνόητους λόγους η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιστρέψει, οπόταν η όποια συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί, αν δοθεί.

Βάσος Βασιλείου “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.