Άλλοι έξι νέοι Έλληνες ερευνητές της διασποράς επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Έξι πολλά υποσχόμενοι Έλληνες ερευνητές, που όλοι διεξάγουν έρευνα στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα στη νέα «φουρνιά» των 406 Ευρωπαίων ερευνητών, που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και θα ενισχυθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) με γενναιόδωρες επιχορηγήσεις εκκίνησης (starting grants). 

Οι ερευνητές θα λάβουν το συνολικό ποσό των 605 εκατ. ευρώ (έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση), προκειμένου να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν τις ρηξικέλευθες ιδέες τους.

Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν, είναι οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Γερμανία-Ερευνητικό Κέντρο Max-Planck), Κωνσταντίνος Στέλλος (Γερμανία-Πανεπιστήμιο Γκέτε Φρανκφούρτης), Ιωάννης Στεφάνου (Γαλλία-Ecole Nationale Des Pontes et Chaussees), Γεώργιος Σωτηρίου (Σουηδία-Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης), Ελένη Διαμαντή (Γαλλία-CNRS-Telecom Paris Tech) και Παναγιώτης Μερκούρης (Ολλανδία-Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν). 

Ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή «ο διαγωνισμός για τις “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017” προσήλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκε, πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ΕΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της επιστήμης στην Ευρώπη, καθώς πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ταλέντα».

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων επιχορήγησης από το ΕΣΕ θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα τομέων: Από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις και το άσθμα, έως τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, την ασφάλεια των δικτύων και την κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότερες από τις 406 επιχορηγήσεις, που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», θα δοθούν σε Γερμανούς ερευνητές (65), Γάλλους (48) και Ιταλούς (43).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.