Βρετανία: Πέρασε το ανακλητικό νομοσχέδιο για το Brexit

Με 326 ψήφους υπέρ και 290 κατά εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συνέχιση της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.  

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τοπική ώρα, έπειτα από τριήμερη συζήτηση, σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί πλέον αναλυτικά επί οκτώ ημέρες σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, πριν επιστρέψει για νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «ιστορικό αποτέλεσμα» υπέρ ενός νομοσχεδίου που παρέχει «βεβαιότητα και σαφήνεια» ενόψει του Brexit.

«Αν και υπάρχουν περισσότερα να γίνουν, αυτή η απόφαση σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις με στερεές βάσεις», είπε η κα Μέι.

Στο στάδιο των επιτροπών βουλευτές όλων των κομμάτων αναμένεται να υποβάλουν προς συμπερίληψη στο νομοσχέδιο δεκάδες τροπολογίες, κάποιες από τις οποίες ίσως υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε υπαναχωρήσεις υπέρ ενός ηπιότερου Brexit.

Το γνωστό και ως Ανακλητικό Νομοσχέδιο καταργεί το νόμο περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 με τον οποίο είχε ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ το Ηνωμένο Βασίλειο. Προβλέπει επίσης την αντιγραφή του συνόλου των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο, ώστε στη συνέχεια χωρίς πίεση χρόνου το κοινοβούλιο να μπορεί να διατηρήσει, να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους νόμους αυτούς.

Η πρόβλεψη όμως ότι κάποιοι νόμοι θα μπορούν να τροποποιούνται από την κυβέρνηση δίχως την υποχρέωση έγκρισης από το κοινοβούλιο – με βάση τις λεγόμενες εξουσίες του Ερρίκου Η’- έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Οι Εργατικοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «αρπαγή εξουσίας».  

Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε προειδοποιήσει ότι «μία ψήφος εναντίον αυτού του νομοσχεδίου είναι ψήφος υπέρ μίας χαοτικής εξόδου από την ΕΕ». Συμπλήρωσε ότι «ο βρετανικός λαός δεν ψήφισε για να επικρατήσει σύγχυση» και ούτε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να ψηφίσει κατά τέτοιο τρόπο.

«Η παροχή βεβαιότητας και σταθερότητας καθώς οδεύουμε προς την αποχώρησή μας είναι βασική προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις και τα άτομα χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν απροσδόκητες αλλαγές στους νόμους μας μετά από την ημέρα εξόδου και αυτό ακριβώς παρέχει το Ανακλητικό Νομοσχέδιο», είπε ο Βρετανός υπουργός.

ΚΥΠΕ

>>> Συζήτηση για παραμονή ΗΒ στην ενιαία αγορά άνοιξε ο Κόρμπιν

One thought on “Βρετανία: Πέρασε το ανακλητικό νομοσχέδιο για το Brexit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.