Συζήτηση για παραμονή ΗΒ στην ενιαία αγορά άνοιξε ο Κόρμπιν

Περιπτώσεις διακρίσεων κατά Ευρωπαίων κατοίκων ερευνά η βρετανική κυβέρνηση…

Ανοιχτό φάνηκε να αφήνει τη Δευτέρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν του βρετανικού Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μετά από το Brexit.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο ηγέτης των Εργατικών ρωτήθηκε κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει επ’ αορίστω ως μέλος της ενιαίας αγοράς.

«Θέλουμε μία σχέση που μας επιτρέπει να εμπορευόμαστε εντός της ενιαίας αγοράς. Κατά πόσο αυτό θα γίνει με μία επίσημη ιδιότητα μέλους, κάτι που νομίζω ότι είναι δυνατό μόνο αν είναι κανείς μέλος της ΕΕ ή με μία συμφωνημένη εμπορική σχέση, είναι ανοιχτό προς συζήτηση», ήταν η απάντηση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι Εργατικοί άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τη μελλοντική παραμονή στην ενιαία αγορά, μέσα από άρθρο του σκιώδους Υπουργού Brexit Κιρ Στάρμερ στον Observer.

Στο ίδιο άρθρο αποκαλύφθηκε μία σημαντική αλλαγή στη στάση του κόμματος, δηλαδή  η υποστήριξη της παραμονής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου, η οποία θα πρέπει να είναι «όσο πιο σύντομη γίνεται αλλά και όσο μεγάλη χρειάζεται», όπως είπε σήμερα ο κ. Κόρμπιν.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά των Εργατικών επί της πιθανότητας παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και μετά από τη μεταβατική περίοδο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες θα φανταζόταν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο ηγέτης των Εργατικών είπε στο BBC ότι η χώρα ψήφισε υπέρ της εξόδου και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Εν μέσω διαφόρων ερμηνειών της θέσης Κόρμπιν περί μελλοντικής συμμετοχής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, το γραφείο του εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, η οποία ανέφερε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Δε θα είμαστε ‘μέλη’ της ενιαίας αγοράς μετά από τη μεταβατική περίοδο. Θέλουμε να επιτύχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά δίχως δασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία νέα σχέση με την ενιαία αγορά ή με μία εξειδικευμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν και ο Τζέρεμι».

Περιπτώσεις διακρίσεων κατά Ευρωπαίων κατοίκων ερευνά η βρετανική κυβέρνηση

Τις αυξημένες αναφορές για περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit ερευνά η βρετανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ο Υφυπουργός Ισότητας Νικ Γκιμπ ενημέρωσε βουλευτές πως το υφυπουργείο του «έχει γνώση και εξετάζει» τις καταγγελίες για όλο και μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος Ευρωπαίων υπηκόων.

Η κυβερνητική κινητοποίηση ακολουθεί την υποβολή ενός φακέλου από τον βουλευτή των Εργατικών Πολ Μπλόμφελντ με περίπου 25 αγγελίες για θέσεις εργασίας και για κατοικίες προς ενοικίαση ή αγορά που προσκαλούν αιτήσεις μόνο από Βρετανούς ή Ιρλανδούς υπηκόους, αλλά και καταγγελίες για άρνηση ταξιδιωτικών γραφείων να κλείσουν πακέτα διακοπών για Ευρωπαίους πολίτες.

Ο φάκελος συντάχθηκε από την οργάνωση ‘3 million’ που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους κατοίκους της Βρετανίας.

Σε επιστολή του προς υπουργούς που συνόδευε το φάκελο ο κ. Μπλόμφελντ σημείωνε: «Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνούσατε πως αυτές οι αναφορές συνιστούν λόγο ανησυχίας, αντανακλώντας την αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό τομέα και τις διακρίσεις σε βάρος τους που βιώνουν Ευρωπαίοι πολίτες. Η έλλειψη λεπτομέρειας από την πλευρά της κυβέρνησης συμβάλλει σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης».

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Ισότητας σημειώνει ότι η Βρετανία έχει από τους πιο αυστηρούς νόμους κατά των διακρίσεων παγκοσμίως και δεσμεύεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας.

Το θέμα αναμένεται να εγερθεί κατά τη προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

One thought on “Συζήτηση για παραμονή ΗΒ στην ενιαία αγορά άνοιξε ο Κόρμπιν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.