Η Τουρκία “εγκλωβίζει” Καστελόριζο και Καρπασία

Διπλή άσκηση-πρόκληση εναντίον Ελλάδας-Κύπρου

Με διπλή άσκηση, η μια στο Καστελόριζο και η άλλη ανατολικά της Καρπασίας, η Τουρκία «απαντά» στην κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης SAR που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή η Ελλάδα και η Κύπρος με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-06/17».

Γράφει ο Νίκος Μελέτης 

Με διπλή άσκηση, η μια στο Καστελόριζο και η άλλη ανατολικά της Καρπασίας, η Τουρκία «απαντά» στην κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης SAR που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή η Ελλάδα και η Κύπρος με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-06/17». 

Προχθές το βράδυ οι τουρκικές Αρχές ανήγγειλαν την διεξαγωγή σήμερα άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (NAVTEX 883/17) η οποία βάσει των συντεταγμένων, εγκλωβίζει το Καστελόριζο εντός του σχεδιασμού της τουρκικής άσκησης. Σημειώνεται ότι η Τουρκική NAVTEX αναφέρει ότι θα διεξαχθεί «εκτός ξένων χωρικών υδάτων», αλλά φυσικά δεν αναφέρει ότι πραγματοποιείται παράνομα εντός της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR) και συνεπώς εκδίδεται παράνομα η NAVTEX από τις τουρκικές Αρχές.

Η Τουρκία στο πλαίσιο της γενικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων αμφισβητεί την ελληνική SRR(Search and Rescue Region) που ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών και επιδιώκει να διεκδικήσει την κυριαρχική αρμοδιότητα για Ερευνά και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, και τον 25ο μεσημβρινό, που θα εγκλώβιζε τα ελληνικά νησιά σε περιοχή τουρκικής ευθύνης και αρμοδιότητας και ταυτίζεται με τις πάγιες διεκδικήσεις της για «ισότιμο» διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Η επιλογή του Καστελόριζου δεν είναι τυχαία, καθώς έτσι επιχειρείται να αμφισβητηθεί η ενότητα του χώρου από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο όχι μόνο σε ότι αφορά την ΄Έρευνα και Διάσωση αλλά και την μελλοντική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Όμως και η άλλη άσκηση (NAVTEX 881/17) αμφισβητεί την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΄Έρευνα και Διάσωση, στο πλαίσιο της μόνιμης πλέον προσπάθειάς αμφισβήτησης της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη η Λευκωσία με δική της NAVTEX (335/17) ακύρωσε την τουρκική NAVTEX δηλώνοντας ότι συνιστά κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα και εκδόθηκε από αναρμόδιο σταθμό, καθώς στην περιοχή αρμόδιος για την έκδοση Αναγγελιών είναι ο Σταθμός της Λάρνακας (JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA).

Η Κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου για Έρευνα και Διάσωση είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία όχι μόνο γιατί έγινε σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, αλλά και επειδή αναδεικνύει το αναβαθμισμένο επίπεδο συνεργασίας των δυνάμεων Ελλάδας -Κύπρου και την δυνατότητα τους για αποτελεσματική κάλυψη όλης της περιοχής ευθύνης SRR που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τις πρωινές ώρες, διεξήχθη Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της Πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Αεροναυαγοσωστικών Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα σε πλοίο στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η «εν λόγω άσκηση αποτελεί την έκτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2017, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο διεθνών ή εθνικών αποστολών».

Νίκος Μελέτης

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο: Δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις από την τουρκική αεροπορία

Σταδιακά φέρεται να αυξάνεται “ποιοτικά” η προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο διότι σήμερα εισέβαλαν σε 6 σχηματισμούς (6 x 2 F-16), συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ήταν όλα οπλισμένα. 

Ο αριθμός των παραβιάσεων του ΕΕΧ έφθασε τις 15, και των παραβάσεων του FIR τις 12, αλλά το κύριο στοιχείο που δεικνύει την διαφοροποίηση της πρόκλησης είναι το γεγονός ότι σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία αναγνώρισης – αναχαίτισης μεταβλήθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία) με τα ελληνικά μαχητικά.

Φυσικά κατά πάγια ελληνική πρακτική όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

* Με στοιχεία ΓΕΕΘΑ

Πηγή: mignatiou.com

One thought on “Η Τουρκία “εγκλωβίζει” Καστελόριζο και Καρπασία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.