Οι Τουρκοκύπριοι θυμήθηκαν ξανά τον ΟΗΕ

Ο Μ. Ακιντζί με την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ.

Η εκφρασθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μην επιρρίψει ευθύνες σε καμιά πλευρά για το ναυάγιο των συνομιλιών δεν καθησυχάζει την τουρκική πλευρά. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί, κατά το επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα και τη συνάντηση που θα έχει στη συνέχεια με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες:

1. Θα ζητήσει «αντικειμενική έκθεση» των όσων έχουν προηγηθεί στο Κυπριακό και ειδικότερα τα όσα είχαν συμβεί κατά τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα.

2. Θα επιχειρήσει και πάλι να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το αδιέξοδο, στηρίζοντας τη λογική της Τουρκίας που τη θέλει να είχε εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες.

Το γεγονός ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ η επίρριψη ευθυνών σε οποιαδήποτε πλευρά δίνει ένα άλλοθι στην τουρκική πλευρά να εμφανίζεται ότι τηρεί εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα όμως επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το γεγονός αυτό προκειμένου να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο το παιγνίδι που επιχειρεί να παίξει η τουρκική πλευρά ενόψει της μετάβασης Ακιντζί στη Νέα Υόρκη και ενόψει της έκθεσης Γκουτέρες. Ζητούν αντικειμενική προσέγγιση από τα Ηνωμένα Έθνη επιμένοντας πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση εντός των παραμέτρων του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο Μ. Ακιντζί συνάντησε την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Η Σ. Σιμπέρ σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον Μ. Ακιτζί ότι αναμένουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ «να παρουσιάσει την κατάσταση με έναν εποικοδομητικό και αντικειμενικό τρόπο».

Η Σ. Σιμπέρ συνέχισε πάντως τη δήλωσή της σημειώνοντας πως «λύση βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ για διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Τόσο η Σιμπέρ όσο και ο Οζγκιουργκιούν επέρριψαν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν τόνισε πως το βασικό μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί από τον Μ. Ακιντζί κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη είναι πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ».

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας περιμένουν η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να είναι αντικειμενική για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά και ζητούν συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Σέρβιραν το μενού των αξιώσεων 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε εκ νέου σε κριτικές που αφορούν τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως κάποιοι του είπαν ότι στο Κραν Μοντάνα προσφέρθηκε η λύση στο πιάτο. Και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να γνωρίζει ο κυπριακός Ελληνισμός είναι ότι αυτό που μου προσφέρθηκε στο πιάτο ήταν το μενού των αξιώσεων της Τουρκίας. Και είναι αυτό που δεν αποδέχθηκα».

Επαναφέρουν σενάριο πρωθυπουργών 

Το γνωστό σενάριο με την εμπλοκή των πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων επαναφέρουν στα κατεχόμενα. Υποστηρίζεται πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν κίνηση για να φέρουν μαζί τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και αυτό την ώρα που ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει στους συνομιλητές του ότι δεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» ήταν αυτή που έγραψε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν τη διαδικασία που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα, σχεδιάζουν να φέρουν σε επαφή τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας για να συζητήσουν τις συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχιών, πράγμα που στηρίζει και η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγγλία στο Κραν Μοντάνα είχε επαναλάβει τη στήριξή της σε κάτι τέτοιο (συνάντηση πρωθυπουργών), αλλά και η Τουρκία είναι έτοιμη για μια νέα ενέργεια στο θέμα των εγγυήσεων. Αναφέρεται ακόμα πως η συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη έχει ορισθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ «για τη συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες η ώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί».

Στο ίδιο το δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Μουσταφά Ακιντζί έχει διαμηνύσει πως μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν επιθυμεί να έχει διαπραγματευτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

 Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Σε κατάσταση απραξίας και αμηχανίας ο Αναστασιάδης αναφέρει η ΕΔΕΚ

2 thoughts on “Οι Τουρκοκύπριοι θυμήθηκαν ξανά τον ΟΗΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.