Πρόταση Γιούνκερ ταράζει τα νερά των «27»

Πρόταση για έναν κοινό πρόεδρο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τραπέζι των «27», ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών (σ.σ η Βρετανία αναμένεται να έχει αποχωρήσει μέχρι τότε από την Ε.Ε). Μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ε.Ε θα μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική με «εάν ένας καπετάνιος οδηγεί το καράβι». 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στις θέσεις που διατυπώνει η Γερμανία και η Αυστρία για επίσημο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αρκέστηκε να αναφέρει το αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε στο «προβλεπτό μέλλον», τοποθέτηση δια της οποίας αφήνει τη πόρτα ανοικτή για το μέλλον.

Ο κ. Γιούνκερ προέβη σε έκκληση προς τη Τουρκία να ελευθερώσει όλους τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ανήκουν στις αίθουσες Τύπου και όχι στις φυλακές, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του απέδωσε εύσημα στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σημειώνοντας τη μείωση των ροών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε νέες προτεραιότητες και ένα νέο οδικό χάρτη μέχρι και τις επόμενες ευρωεκλογές, Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εμπορικής πολιτικής, στην ενίσχυση και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στην ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Ε.Ε για την αναχαίτιση των κλιματικών αλλαγών, στη προστασία των Ευρωπαίων στη ψηφιακή εποχή προτείνοντας και τη δημιουργία ευρωπαϊκού γραφείου ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και τη συνέχιση διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Γιούνκερ εξασφάλισε χειροκρότημα πολιτικών ομάδων, αλλά δεν έλειψαν και οι επικρίσεις.

Παύλος Ξανθούλης  “Φ”

>>> Γιούνκερ: Κοινός υπουργός Οικονομικών και ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.