ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Επιστήμονες λένε ότι οι τοξίνες στα μελάνια μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεια.  Μπορεί ένα τατουάζ να προκαλέσει καρκίνο; Μπορεί, λένε Γάλλοι επιστήμονες, που εξηγούν ότι οι τοξίνες στα μελάνια των τατουάζ παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος εφ’ όρου ζωής, συσσωρεύονται στους λεμφαδένες και μπορεί έτσι να προκαλέσουν κακοήθεια…

 

Επιστήμονες της European Synchrotron Radiation Facility στη Γαλλία, με επικεφαλής τον Hiram Castillo, βρήκαν πως το διοξείδιο του τιτανίου που προστίθεται στο μελάνι των τατουάζ για τη δημιουργία χρωμάτων χρωματίζει παράλληλα και τους λεμφαδένες.

Η αμφιλεγόμενη χημική ουσία, που προκαλεί κνησμό και καθυστερημένη επούλωση των πληγών, μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη χημική σύνθεση των ουσιών και των βαρέων μετάλλων που περιέχουν τα χρώματα.

Σωματίδια  

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να αναγνωρίσουν το διοξείδιο του τιτανίου και τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν σε δείγματα τατουάζ πάνω στο δέρμα, αλλά και σε δείγματα ιστών λεμφαδένων. Αν και στο δέρμα βρέθηκαν σωματίδια διαφόρων μεγεθών, στους λεμφαδένες βρέθηκαν μόνο πολύ μικροσκοπικά θραύσματα διοξειδίου του τιτανίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σωματίδια από τις χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα μπορεί να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να απορροφηθούν από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια τα αποθηκεύουν. Αυτή η αποθήκευση και συσσώρευση μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στους λεμφαδένες, μειώνοντας σοβαρά την ικανότητά τους να καταπολεμούν λοιμώξεις, αλλά και να φιλτράρουν τους παθογόνους παράγοντες.

Οπως εξήγησε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Bernhard Hesse: «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές από τα τατουάζ ταξιδεύουν στους λεμφαδένες εξ όψεως, καθώς οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το κάνουν με τη μορφή νανοσωματιδίων και μας προβληματίζει το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα νανοσωματίδια». 

Στη δημοσίευση των ευρημάτων τους, ο Castillo συνιστά σε όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ να ελέγχουν προηγουμένως τη χημική σύνθεση των χρωμάτων των μελανιών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.