Οι περήφανοι σωτήρες μας με τα κρύα ανέκδοτα τους

 Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Επειδή έχουμε την τάση να ξεχνούμε εύκολα, προπάντων στις σκοτεινές προεκλογικές εποχές, οφείλουμε να κάνουμε την υπενθύμιση: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κυβερνούσε μαζί με το ΑΚΕΛ τα τεσσεράμισι χρόνια της πενταετίας του. Το ΑΚΕΛ αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2007 όταν σε παγκύπρια συνδιάσκεψη αποφασίστηκε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Εκεί αποφασίστηκε και η αποχώρηση των υπουργών του από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου…

…Επομένως, όταν ο Σταύρος Μαλάς επικρίνει την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, προφανώς για να πλήξει τον γιο του που είναι σήμερα ανθυποψήφιός του, επικρίνει μαζί και το ΑΚΕΛ, που συγκυβερνούσε μαζί του. Διότι, αν η κυβέρνηση Παπαδόπουλου τα έκανε θάλασσα, δεν τα έκανε κατά τους έξι μήνες που κυβερνούσε χωρίς το ΑΚΕΛ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν όλα μια χαρά.

Μάλλον, είχε δίκαιο ο Δημήτρης Χριστόφιας, που στις 12/12/2008, όταν απεβίωσε ο Τάσσος, έλεγε: «Θέλω να εξάρω την όλη δράση του Τάσσου Παπαδόπουλου ως πολιτικού ανδρός και ως κρατικού παράγοντα. Όπως είναι γνωστό, μας συνέδεσε στενή φιλία και συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι το πέρασμά του δεν θα ξεχαστεί. Είναι πολλές φορές που θα επικαλούμαστε τις θέσεις, τις τοποθετήσεις, τους κοινούς αγώνες, τους αγώνες του Τάσσου Παπαδόπουλου ως πολιτικού, ως κοινωνικού παράγοντα».

Φαίνεται, όμως, πως στην πολιτική θριαμβεύει μόνο η αλητεία. Γιατί, πράγματι, πολλές φορές επικαλούνται όλοι τις θέσεις, τις τοποθετήσεις και τους αγώνες του, αλλά πάντα διαστρεβλώνοντας και προσαρμόζοντάς τα στην πολιτική σκοπιμότητα της στιγμής. Ούτε ίχνος σεβασμού ή αυτοκριτικής ή συνέπειας. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, ειδικά αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι άκρως υποτιμητική της νοημοσύνης μας. Μιλούν και συμπεριφέρονται οι πολιτικοί μας ως να απευθύνονται σε ζόμπι. Οι καβγάδες, για παράδειγμα, του ΑΚΕΛ με την κυβέρνηση και με το ΔΗΣΥ, τη μια για το Κυπριακό και την άλλη για την οικονομία, προσφέρουν ακριβώς αυτή την εικόνα. Των ζόμπι του Walking Dead. Είναι ανέκδοτο όταν το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομία, έλεγε χθες ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι πράγματι. Αλλά, μήπως δεν είναι ανέκδοτο όταν η κυβέρνηση περηφανεύεται για την κατάσταση της οικονομίας, λες και δεν βλέπουμε γύρω μας; Το γεγονός είναι ότι το 2013 αν έμενε ακόμα λίγους μήνες η κυβέρνηση Χριστόφια, η Κύπρος θα βυθιζόταν στα τάρταρα, βρισκόταν στη μέση. Αλλά, είναι επίσης γεγονός ότι δεν την έσωσε η πολιτική και οικονομική ηγεσία της νυν κυβέρνησης. (Να μην ξεχνάμε και το σλόγκαν του Αναστασιάδη, το 2013: «Η κρίση θέλει ηγέτη».) Την έσωσαν μερικές αποφάσεις που του επιβλήθηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως έλεγε ο ίδιος, άρα δεν ήταν δικές του. Το κούρεμα καταθέσεων, το λουκέτο της Λαϊκής, το λουκέτο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μειώσεις μισθών, το πάγωμα προσλήψεων και προαγωγών στο Δημόσιο, τα 24 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δεν πληρώνονται οι δόσεις γι΄ αυτό επιβιώνουν ακόμα οι μισθωτοί και δεν κατέληξαν όλοι στα κοινωνικά παντοπωλεία), όλα τα μέτρα της Τρόικας που του επιβλήθηκαν με το γνωστό πιστόλι.

Μετά το 2013 ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 40% και το ακάθαρτο εισόδημα κατά 34,2%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι σώθηκε ό,τι σώθηκε, και όχι από κάποια θαυματουργή ηγεσία.

Το ανέκδοτο, λοιπόν, είναι να περηφανεύεται η κυβέρνηση για τα επιτεύγματά της, ξεχνώντας ότι αν ήταν να σωθεί η οικονομία με αυτά τα μέτρα, θα μπορούσε να τη σώσει οποιοσδήποτε, ακόμα και ο Χριστόφιας. Και το άλλο ανέκδοτο είναι να κατηγορεί την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, που παρέδωσε πλεόνασμα, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και υπουργός του Χριστόφια, που παρέδωσε χάος και που δεν ήταν σίγουρο ότι θα πλήρωνε μισθούς κάθε μήνα και μας έλεγε έχουμε λεφτά ως παρακάτω. «Με βάση και την ενημέρωση που μου έκαμε ο Πρόεδρος φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λεφτά για να πάμε μέχρι παρακάτω» (Άντρος Κυπριανού – 1/11/2012). Πώς να ξεχαστούν αυτά;

Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.