Τζιαί πκοιοί κορούλλα μου θα σε τουρτζιέψουν ολόκληρη;

The harem dance by Rosati, oil on canvas

Tζαι πκοιοι κορούλλα μου σ’ ετουρτζιέψαν; Τζιαί πκοιοί σου κάμαν τούν’ το κακόν; Ρωτούσε ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης (100 χρόνια φέτος απ’ τον θάνατό του), στο εκ των κορυφαίων ποιημάτων του στην κυπριακή μας διάλεκτο «Η Χιώτισσα εν Λεμεσώ κατά το 1821».

–  Το τραγούδησε με την φωνή του και την φυσαρμόνικά του κι ο ίδιος ο πανελλήνιος συνθέτης μας, ο αλησμόνητος Μάριος Τόκας. Πρώτο και ξέχωρο στον σπουδαίο του δίσκο με τους στίχους 15 τραγουδιών του ποιητή μας Κυριάκου Χαραλαμπίδη, για την «Αμμόχωστο Βασιλεύουσα».

Και όλοι ξέρουν – οι περισσότεροι με πλήρη βεβαιότητα – ποιοι και πώς συνέβαλαν ώστε το 1974 να τουρτζιέψει η μισή Κύπρος, με τη βάρβαρη εισβολή και τη 43χρονη έως σήμερα κατοχή και διχοτόμηση του τουρκικού Αττίλα. Διότι όλοι βιώνουν, τραγουδώντας ή ακροαζόμενοι – κι ο Τόκας έτσι το θέλησε – την «κορούλλα» της «Χιώτισσας» να ενσαρκώνει την Κύπρο…

Αλλά τώρα, εν έτει 2017 και μετά τα επιπρόσθετα «δώρα» στο Grans-Montana προσφερθέντα προς τους  Τούρκους, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής εκ περιτροπής προεδρίας, για «λύση» ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, «δώρα» τα οποία ενσωματώθηκαν στο «Πλαίσιο Γκουτέρες» του νυν Γ.Γρ. του ΟΗΕ, οι στίχοι του Βασίλη Μιχαηλίδη επεκτείνονται φυσιολογικά και στο ερώτημα της πλειονότητας των Ελλήνων Κυπρίων. Για τα μεθοδευόμενα ως επικείμενα:

– Τζιαί πκοιοί κορούλλα μου θα σε τουρτζιέψουν, πολασέλα, ολόκληρη;

Στην «Χιώτισσα» του ο Βασίλης Μιχαηλίδης καταγράφει βεβαίως και τον προταθέντα «συμβιβασμό»: Την είχε στα πούπουλα ο Τούρκος μπέης την σκλάβα του την κορούλλα. Την αιχμάλωτη Ελένη από την Χίο. Και βασίλισσά του – μπέισσα, της υποσχόταν ότι θα την έκανε. Αλλ’ εκείνη επέλεξε να μην παραμείνει ατιμασμένη σκλάβα μεσ’ τα χρυσαφικά. Αναζήτησε την αλληλεγγύη της ταπεινής «ρκας» – γριάς για να δραπετεύσει. Που της την προσέφερε αυτοθυσιαστικώς απλόχερα: «Μπορώ το γαίμαν μου να σιονώσω, μα δεν σε ‘φήννω μεσ’ την Τουρτζιάν, μπορώ τον κόσμον να τον χαλάσω, για να ‘βρω τρόπον να σε ‘ποσπάσω»….

Σημερινά τα δημοσιεύματα:

(1) Αβέρωφ πρόεδρος ΔηΣυ κι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Ν. Αναστασιάδη, εφημερίδα «Αλήθεια» σελ. 6: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το Πλαίσιο Γκουτέρες.

(2) Άντρου – ΑΚΕΛ η «Χαραυγή» (σελ.3): Σπεύδει να επικρίνει τον Αναστασιάδη ότι: «Για το Πλαίσιο Γκουτέρες, ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ούτε και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο»…

Βασίλης Μιχαηλίδης: «Θεέ μου τζιαί στερέωννε τους λάς που πολεμούσιν». («Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου»….

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ

* Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

2 thoughts on “Τζιαί πκοιοί κορούλλα μου θα σε τουρτζιέψουν ολόκληρη;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.