Deutche Welle: Το απαγορευμένο εμπόριο που «ανθεί» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο

Χοιρινό οι Τ/κ , φάρμακα οι Ε/κ…

Το ρεπορτάζ της Deutche Welle για το παρεμπόριο που «ενώνει τις δύο κοινότητες»

Αν και αποτελεί κοινό μυστικό, το παρεμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων [Σημ. ισότιμες γι’ αυτούς η Ε/κ κοινότητα με το 82% του πληθυσμού και η Τ/κ μειονότητα του 18%] καλά κρατεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ελληνοκύπριοι προμηθεύονται πιο φτηνά προϊόντα από τα κατεχόμενα και Τουρκοκύπριοι παίρνουν άλλα προϊόντα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τα πάρουν από τα κατεχόμενα ή δεν τα βρίσκουν στις αγορές εκεί.

Η γερμανική εφημερίδα Deutche Welle γράφει για το «εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων» και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο ιδιαίτερο καθεστώς της Πύλας [φωτο] και πως οι δυο κοινότητες συνυπάρχουν εκεί για χρόνια.

Κάθε πρωί ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Ανδρέου κατευθύνεται με το φορτηγάκι του -που έχει φυσικά ελληνικές πινακίδες- στο χωριό Πύλα. Πρόκειται για το μοναδικό χωριό της Μεγαλονήσου όπου συνεχίζουν να ζουν Ελληνοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κύπρο, εντός της «πράσινης γραμμής», κοντά στη βρετανική βάση της Δεκέλειας.

Οι Τουρκοκύπριοι αγοράζουν… χοιρινό

Εκεί ο χονδρέμπορος αφήνει το φορτηγάκι του στο πάρκινγκ για να πάρει το μεγάλο φορτηγό με τουρκικές πινακίδες για να κατευθυνθεί προς τα Κατεχόμενα. Εκεί αγοράζει πατάτες, ντομάτες και λαχανικά για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Πύλα. Με τα προϊόντα πλέον στο μικρό φορτηγάκι κατευθύνεται στις ελληνοκυπριακές περιοχές για να τα πουλήσει.

The view from the mosque’s minaret looking down onto Pyla’s village square.

Τα τελευταία χρόνια το εμπόριο μεταξύ των δυο πλευρών έχει αυξηθεί σημαντικά. «Αγοράζουμε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Στον αντίποδα έρχονται οι Τούρκοι συνάδελφοι για να αγοράσουν από εμάς φθηνό χοιρινό κρέας, διότι σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι τόσο πιστοί μουσουλμάνοι», λέει ο Ανδρέου.

Και δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις εμπορικών συναλλαγών. Όλο και περισσότεροι έμποροι εκμεταλλεύονται τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Νοσταλγικά ταξίδια στο παρελθόν

Ανάμεσά τους και ο Αχμέντ Μεχμέτ ο οποίος ταξιδεύει συχνά από την Μόρφου στο βορρά, στην Πάφο για να επισκεφθεί κάποια ταβέρνα με την οικογένειά του ή απλώς για να κάνει τα ψώνια του. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αγοράσει προϊόντα που δεν μπορεί να βρει στο βορρά, όπως ηλεκτρικές συσκευές, κρέας και αλκοόλ.

«Η οικογένειά μου λατρεύει να αγοράζει προϊόντα από την παλιά πατρίδα, από τη γη που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε ως παιδιά. Πρόκειται για νοσταλγικά ταξίδια στο παρελθόν», όπως λέει. Στα Κατεχόμενα ένα κιλό χοιρινό κοστίζει έως και 30 ευρώ ενώ στην Πάφο δεν ξεπερνά τα 5. «Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα, αγοράζουν σε εμάς χαλούμι και τσιγάρα. Και οι δυο κυβερνήσεις γνωρίζουν για το διασυνοριακό εμπόριο, και οι τελωνειακοί. Αλλά όλοι αισθανόμαστε το ίδιο. Δεν μπορείς να χτίσεις τείχη για ανθρώπους που δεν το επιθυμούν».

Στην ταβέρνα του στην Πάφο ο  υποδέχεται σχεδόν κάθε βράδυ Τουρκοκύπριους. «Πάμε στις τουρκοκυπριακές πλευρές για ψάρεμα. Και οι Τουρκοκύπριοι έρχονται σε εμάς για τους ίδιους λόγους». Το εμπόριο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία των ανθρώπων για την επανένωση. «Βοηθάμε ο ένας τον άλλο όπου μπορούμε. Διότι δεν θέλαμε να χωριστούμε ποτέ. Δεν θέλουμε οι τούρκοι συμπατριώτες μας να μην απολαμβάνουν τα προνόμια της ΕΕ», λέει ο Δ. Δημητριάδης προσθέτοντας: «Αισθανόμαστε μέχρι και σήμερα ότι είμαστε ένα. Αυτό που δεν αρέσει σε κανέναν όμως είναι η μαζική μετανάστευση των Τούρκων της Τουρκίας προς την Κύπρο».

Αριστερά ο Δημήτρης Δημητριάδης, δεξιά ο Αχμέντ Μεχμέτ.

Πανάκριβα τα φάρμακα στο νότιο τμήμα

Το εμπόριο ανθεί φυσικά και στη μαύρη αγορά όπου γίνεται όχι μόνον ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και εμπόριο φαρμάκων. Όλοι όσοι μένουν στο νότιο τμήμα του νησιού αγοράζουν τα φάρμακά τους στο βορρά, λέει ο καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ που ζει στο νότο. «Δεν το είχα καταλάβει μέχρι που μια μέρα με επισκέφτηκε η θεία μου. Είχε ξεχάσει το φάρμακο της και πήγε σε φαρμακείο εδώ στο νότιο τμήμα για να της ζητήσουν 25 ευρώ για το σκεύασμα που στο βορρά κοστίζει μόλις ένα ευρώ».

Ο Τ/κ καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ.

Ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να ζήσει στο νότιο τμήμα της Κύπρου. «Θα πρέπει να μάθουμε και πάλι να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο και να προστατεύουμε το νησί μας», λέει ο τουρκοκύπριος καλλιτέχνης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον «οικοδομικό οργασμό» στο νότο που καταστρέφει τις φυσικές ομορφιές του νησιού όπως λέει.

Μαριάνθη Μυλωνά / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutche Welle (Ελληνική Υπηρεσία)

>>> Δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι με την αποδοχή των τουρκικών όρων θα «επανενώσουμε» την πατρίδα μας

One thought on “Deutche Welle: Το απαγορευμένο εμπόριο που «ανθεί» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.