Διεργασίες για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα όλοι οι βασικοί παίχτες στο Κυπριακό, όπου ένας έκαστος θα περάσει από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους πέντε θα είναι σύντομες μεν, αλλά ο ΓΓ ΟΗΕ αναμένει να ακούσει απ’ όλους συγκεκριμένες ιδέες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. 

Αυτό που ουσιαστικά, έστω κι αν δεν το αναφέρει, αναμένει από τους “δύο ηγέτες” αλλά και από τις εγγυήτριες δυνάμεις – κυρίως Τουρκία και Ελλάδα – είναι να τοποθετηθούν επί του πλαισίου που ο ίδιος έθεσε πριν από ενάμιση μήνα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Στο βαθμό που υπάρχει αποδοχή για συζήτηση του πακέτου θα αποφασίσει και ο ίδιος εάν θα ενεργοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Τη σειρά των συναντήσεων με το ΓΓ ΟΗΕ άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (την Παρασκευή). Η συνάντηση του ΓΓ ΟΗΕ με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία καθορίζεται στο πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ή την Κυριακή.

Το πακέτο Γκουτέρες χωρίζεται σε έξι ενότητες επί των οποίων ο ΓΓ ΟΗΕ τοποθετείται και δίνει το δικό του στίγμα, ενώ παράλληλα διευκρινίζει πού θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση και συζήτηση.  

Οι έξι ενότητες στο πακέτο Γκουτέρες είναι η Ασφάλεια (εγγυήσεις-επεμβατικά δικαιώματα), τα Στρατεύματα (καταγράφεται η θέση για αποχώρηση), Εδαφικό (χάρτης τ/κ πλευράς), Περιουσιακό (περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή και περιοχές που δεν θα τύχουν εδαφικής αναπροσαρμογής), Ισότιμη Μεταχείριση (των Τούρκων πολιτών έναντι των Ελλαδιτών) και Αποτελεσματική Συμμετοχή (όπως αυτή προβάλλεται από τουρκικής πλευράς, θετική ψήφος κλπ).

Μπαράζ επαφών Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της Συνόδου, από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, θα έχει μαραθώνιο επαφών τόσο με ξένους ομολόγους του όσο και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, σε ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου, με την εκφώνηση της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (21/9), το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου θα λάβουν χώρα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου στις 22/9, καθώς και τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας, στις 22/9. Συναντήσεις που αποτελούν συνέχεια των σχετικών ελληνικών πρωτοβουλιών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλίες σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Κογκρέσο Εβραϊκών Οργανώσεων (World Jewish Congress, στις 18/9) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (21/9), κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του αφενός στην προοπτική ειρήνης στη Μέση Ανατολή και αφετέρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.

AΠΕ – ΜΠΕ 

>>> Τσαβούσογλου: «Έχει τελειώσει η διαδικασία για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008»

2 thoughts on “Διεργασίες για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.