Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι για το Κυπριακό

Επιστολή με την οποία προτρέπουν τη βρετανική κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της και να ασκήσει την επιρροή της ώστε να βρεθεί μια σωστή λύση στο Κυπριακό απηύθυνε προς την Τερέζα Μέι ομάδα Κυπρίων της Βρετανίας.

Η επιστολή αναφέρει αρχικά ότι οι υπογράφοντες, ως μέλη μίας κοινότητας που αριθμεί περί τις 300.000 μέλη, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τη μη επίτευξη λύσης στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.

«Ο κύριος λόγος ήταν οι απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης επί κρίσιμων θεμάτων όπως η παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, η διατήρηση από την Τουρκία του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, μία χώρα ανεξάρτητη και πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας!», σημειώνεται στη συνέχεια.

Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με σκοπό την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου με λειτουργική λύση.

Και συνεχίζει η επιστολή: «Ως Βρετανοί πολίτες προτρέπουμε ξανά τη βρετανική κυβέρνησή μας να αυξήσει τις προσπάθειές της και να αξιοποιήσει την επιρροή της επί της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ώστε να βρεθεί λειτουργική και ειρηνική λύση χωρίς εγγυητές και χωρίς ξένα στρατεύματα, καθώς οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες δεν είναι εκείνες του 1959 όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ θα μπορούσαν να παρέχουν ασφάλεια για όλο το λαό της Κύπρου».

Οι υπογράφοντες Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Μαρία Ζαβρού και Λεωνίδας Λεωνίδου κλείνουν την επιστολή τους εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν την υποστήριξη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση και ανάκτηση «της αληθινής της ελευθερίας, ανεξαρτησία και ακεραιότητας».

Σημειώνεται ότι η επιστολή συντάχθηκε την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Parsons Green του Λονδίνου και με αφορμή αυτό οι υπογράφοντες Κύπριοι της Βρετανίας διατυπώνουν τη στήριξή τους στο κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν με την καθημερινότητά τους, καθώς «η τρομοκρατία ποτέ δε θα επικρατήσει επί των δημοκρατικών μας αξιών και αρχών».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.