Σερβία: Η λεσβία πρωθυπουργός που πήγε στο Gay Parade και ο παπάς που ‘καθάρισε’ με αγιασμό τους δρόμους που πέρασε

Παπάς: Αν είναι κακό εξόριστο…

Το “Pride Parade” του Βελιγραδίου μέχρι και πέρυσι απασχολούσε μόνο τις τοπικές εφημερίδες αλλά και τα blog της ομοφυλοφιλικής κοινότητας για το κλίμα τρομοκρατίας και τις επιθέσεις που δέχονταν από ακροδεξιούς και θρησκόληπτους όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

Χθες Κυριακή το σερβικό “Pride” μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό καθώς σε αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά γκέι πολιτικός και μάλιστα όχι όποιος και όποιος, αλλά η πρωθυπουργός της χώρας Ana Brnadic.

Όπως ήταν αναμενόμενο το Pride του Βελιγραδίου συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας μίας και αναφέρθηκαν σε αυτό το πρακτορείο Reuters και τον βρετανικό Independent ως τους Japan TimesH κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες” δήλωσε η πρωθυπουργός Brnadic. “Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η διαφορετικότητα καθιστά την κοινωνία μας ισχυρότερη, ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα“.

Στην περίπτωση της Σερβίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν μιλάμε για άλμα αλλά μάλλον για ταξίδι στο φεγγάρι αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από επτά χρόνια υπερεθνικιστές, με την ανοχή και της αστυνομίας, είχαν επιτεθεί στην πορεία στέλνοντας δεκάδες συμμετέχοντες βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Αποτέλεσμα ήταν το Pride να διακοπεί έως και το 2015.

Είχε μεσολαβήσει η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της – για περισσότερες ελευθερίες στις μειονότητες της χώρας μεταξύ των οποίων και των γκέι. Πέρα όμως από την κυβέρνηση που όπως αποδεικνύει έχει κάνει σημαντικά βήματα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοινωνία. Ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως φαίνεται και στο χάρτη το 66% των Σέρβων ηλικίας 18-34 δηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Φυσικά τα ποσοστά αυτά είναι πιο απόλυτα στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Απόδειξη του πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μία εκδήλωση που συμμετέχουν ομοφυλόφιλοι αποτελεί το παρακάτω βίντεο όπου ένας ιερέας ακολουθεί τους δρόμους που πέρασε το Gay Parade στο Βελιγράδι και τους “καθαρίζει” με αγιασμό…

Κωστής Χριστοδούλου

247 news,gr

2 thoughts on “Σερβία: Η λεσβία πρωθυπουργός που πήγε στο Gay Parade και ο παπάς που ‘καθάρισε’ με αγιασμό τους δρόμους που πέρασε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.