Σταυρός επτά τόνων στο ρωσικό ναό με τους χρυσούς τρούλους

Εντυπωσιακός μαρμάρινος σκαλιστός λευκός σταυρός βάρους επτά τόνων και ύψους πέραν των δύο μέτρων μεταφέρθηκε στο Επισκοπειό και τοποθετήθηκε μεταξύ της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και του ρωσικού ναού με τους χρυσούς τρούλους, που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα και σε πάντες τους Ρώσους Αγίους.

Για τη μεταφορά του τη βδομάδα που μας πέρασε, χρησιμοποιήθηκε ειδικό ανυψωτικό όχημα και για την τοποθέτησή του ετοιμάστηκε βάση με μπετόν, η οποία θα καλυφθεί με πράσινο μάρμαρο, ώστε να ταιριάζει με το χρώμα που έχει το γρασίδι που περιβάλλει τη βάση. Όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο σταυρός είναι φτιαγμένος από ειδικό μάρμαρο Διονύσου και τα γράμματα που είναι σκαλισμένα σε αυτόν, θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες με χρυσό, όπως συνηθίζεται στη Ρωσία.

Η ιστορία που καταλήγει στη δημιουργία του συγκεκριμένου σταυρού, που είναι μοναδικός στο είδος του σε ολόκληρη την Κύπρο, άρχισε σε πρόσφατο ταξίδι του μητροπολίτη Ησαΐα στη Λευκορωσία, με τον Ρώσο επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ που όπως είναι γνωστό, κάλυψε τα έξοδα ανέγερσης του ρωσικού ναού με τους χρυσούς τρούλους στον περίβολο της Μητρόπολης Ταμασού.

Οι δύο τους πήγαν σε μονή η οποία είχε ανάγκη οικονομικής στήριξης για την ανακαίνισή της, με σκοπό να βοηθήσουν.

Στη μονή, υπάρχει μαρμάρινος προσκυνηματικός σταυρός και δείχνοντάς τον ο Ρώσος επιχειρηματίας στον μητροπολίτη Ταμασού, εξέφρασε την επιθυμία έναν παρόμοιο σταυρό να δωρίσει στη Μητρόπολη για να τοποθετηθεί στο προαύλιό της.

Ο μητροπολίτης Ησαΐας αποδέχτηκε την προσφορά του και στη συνέχεια ο Ρώσος επιχειρηματίας του εξήγησε ότι παρόμοιους σταυρούς θα δωρίσει και σε άλλους ναούς που βρίσκονται σε Λευκορωσία, Αγία Πετρούπολη και Σερβία, τους οποίους έκτισε ή ανακαίνισε ο ίδιος. Δικαιολογώντας την απόφασή του, είπε ότι ο σταυρός είναι σύμβολο που ενώνει τους ορθόδοξους και θέλει με αυτούς να τονίζει την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Αποκαλυπτήρια με την ευκαιρία ημερίδας

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια και ο αγιασμός του μαρμάρινου σκαλιστού σταυρού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της ημερίδας με θέμα «Εκκλησία και Αθλητισμός» από τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και στην παρουσία του δωρητή Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί, θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τη σχέση του αθλητισμού με την Εκκλησία, θέματα που για πρώτη ίσως φορά θα επιχειρηθεί ανάλυσή τους στην Κύπρο.

Ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, θα αναπτύξει το θέμα «Αθλητισμός και άσκηση κατά την Καινή Διαθήκη», ενώ ο Νίκος Νικολαΐδης, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα μιλήσει για την «Άσκηση και άθληση κατά τους πατέρες της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια, ο Ανέστης Κεσελόπουλος, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα αναπτύξει το θέμα «Η ποιμαντική της ασκήσεως και αθλήσεως στη ζωή της Εκκλησίας», ενώ ακολούθως ο Μιχάλης Τρίτος, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για τον αγιορείτικο ασκητισμό στο έργο του μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου «Αγίων Όρος».

Τέλος, ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κοπτίδης, διευθυντής Ποιμαντικής Διακονίας Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής θα αναπτύξει το θέμα «Η ποιμαντική του αθλητισμού στην Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής», ενώ ο Αντρέας Χάσικος, πρόεδρος Επιτροπής Αθλητών θα μιλήσει για την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό ιδεώδες.

Μετά τα εγκαίνια και τον αγιασμό του μαρμάρινου, σκαλιστού σταυρού στον προαύλιο χώρο της Μητροπόλεως, θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση.

Λούκας Πάρπας – Γιάννης Νησιώτης   

>>> Ο ναός με τους χρυσούς θόλους στο Επισκοπειό – Πρώτη λειτουργία στον μεγαλοπρεπή ναό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.