Εμπλοκή Κυπρίων σε νέο σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθός της, φαίνεται να συμμετέχει σε άλλο ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής διεθνών διαστάσεων.  

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ και τα έγγραφα Παναμά, Κύπριοι καταθέτες φέρονται εμπλεκόμενοι και στη λίστα Μπόργιανς, του Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Ο Γερμανός αξιωματούχος έχει στην κατοχή του εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα υπόπτων φοροφυγάδων από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για συνολικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων, οι οποίες κρύφτηκαν από τις φορολογικές αρχές διαφόρων χωρών, με τα χρήματα να καταλήγουν σε ελβετικές τράπεζες.

Η κυπριακή εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος διαπιστώνεται από το περιεχόμενο επιστολής.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2017 και υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαντά σε σχετική ερώτηση του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον κύριο Μπόργιανς, “ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με Κύπριους”, όπως αναφέρεται επί λέξει, “που διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό”.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας απάντησε θετικά στο αίτημα των κυπριακών Αρχών. Ενημέρωσε μάλιστα ότι τα στοιχεία θα σταλούν από τις Ομοσπονδιακές Αρχές της Γερμανίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποσταλεί οι πληροφορίες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει πάντως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες για λήψη των στοιχείων.

Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τον αριθμό των Κυπρίων που εμπλέκονται στη λίστα Μπόργιανς, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι υπάρχει κυπριακή εμπλοκή, με το εύρος της να αναμένεται να διαφανεί, αφότου σταλούν τα στοιχεία από τη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσοι Κύπριοι εμπλέκονται, αλλά πόσα είναι τα χρήματα που κρύφτηκαν από τις φορολογικές αρχές και ακόμη πιο σημαντικό, πόσα χρήματα θα  επιστρέψουν στο κράτος, μέσα από τις έρευνες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύριος Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές, λίστα με περίπου 11 χιλιάδες Έλληνες καταθέτες. Αφορούσε δισεκατομμύρια ευρώ και ενέπλεκε σε αδικήματα φοροδιαφυγής μέχρι και Αρχηγούς κομμάτων.

Κυριάκος Πενηνταέξ

sigmalive

>>> «Βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό η λίστα Μπόργιανς: €38 εκατ. αναζητούν ως ιδιοκτήτη νυν πολιτικό αρχηγό

One thought on “Εμπλοκή Κυπρίων σε νέο σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.