«Καμία παρεξήγηση» και «ενιαία γραμμή» Αθηνών – Λευκωσίας

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ!!!

«Καμία παρεξήγηση» δεν υφίσταται και υπάρχει «ενιαία γραμμή» Αθηνών – Λευκωσίας, όπως τονίσθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – που δείχνει είναι μεθυσμένος στο βίντεο που ακολουθεί – μίλησε για «ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση», σημειώνοντας ότι «κάλυψε την παραπέρα πορεία στο Κυπριακό, βάσει της αξιολόγησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, των θλιβερών αποτελεσμάτων εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντάνα».

Επίσης, επεσήμανε ότι «έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ (την Κυριακή το βράδυ), τονίζοντας ότι «ο ΓΓ είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει και εκείνος, όπως θέλει και ο Πρόεδρος και εγώ, σε αγαστή συνεργασία που έχουμε πάντα, να υποστηρίξει μια λύση για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό. Η λύση αυτή πρέπει να είναι στα πλαίσια και στις αρχές του ΟΗΕ. Νομίζω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών, ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντάνα».

Στην ερώτηση αν υπάρχει «μια γραμμή» (Αθηνών – Λευκωσίας) και «δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, έτσι;», ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τις παρεξηγήσεις εσείς (οι δημοσιογράφοι) τις δημιουργείτε. Εμείς έχουμε αγαστή, εξαίρετη και πάντοτε ενιαία γραμμή». Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «ο Ελληνισμός πάντοτε πρέπει να παλεύει ενωμένα και έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε και επιθυμούμε».

Συναντήσεις με Σίσι και υπ. Εξωτερικών Κίνας – Ρωσίας

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη βούληση της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με βάση τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις σημερινές συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jungnauth.

Εκτός από θέματα των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή ενημέρωση στα «σημερινά δεδομένα» μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη» και «έχει την καλή βούληση» να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Επίσης, κατά τις συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας -δυο χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ- συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη διαδικασία «στρατιωτικής αναθεώρησης» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τις δυο χώρες για τη «διαχρονική και συνεπή στάση» τους στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα, η οποία έγινε αποδεκτή.

Για τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «όπως πάντα, έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα» και εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακών συνεργασιών και επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη του κ. Σίσι στην Κύπρο μέσα στο προσεχές διάστημα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα τριμερής συνάντηση (Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη “Φ”

>>> Συνάντηση Κοτζιά με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων

3 thoughts on “«Καμία παρεξήγηση» και «ενιαία γραμμή» Αθηνών – Λευκωσίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.