Με Navtex σε ελληνικά νησιά και κυπριακή ΑΟΖ συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη

Με ένα μπαράζ νέων NAVTEX η Τουρκία  επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεσμεύει μεγάλες περιοχές στην «καρδιά» του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου για ασκήσεις, συνεχίζει να στοχοποιεί το Καστελόριζο και επιμένει στις προκλήσεις  εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κινήσεις αυτές εκδηλώνονται  μάλιστα λίγες ώρες αφού δημοσιοποιήθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποδέχθηκε την πρόσκληση του ομολόγου του  M. Cavusoglu να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 24 Οκτωβρίου  σε μια ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό συγκυρία.

Με την NAVTEX 912/17 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή  για ασκήσεις με πραγματικά πυρά  για τις 21 Σεπτεμβρίου, μεταξύ  Λέσβου -Χίου και Ψαρών με την NAVTEX 913/17 δεσμεύει για την  ίδια ημέρα 21 Σεπτεμβρίου περιοχή μεταξύ Ευβοίας Χίου και Ψαρών και με την NAVTEX 909/17 δεσμεύει περιοχή  μεταξύ Άνδρου-Τήνου-Μυκονου -Ικαρίας -Χίου για άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα Τετάρτη.

Όμως η Τουρκία επανέρχεται και στην γνωστή πρακτική της πραγματοποίησης άσκησης από πολεμικό πλοίο με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής που παραπέμπει σε  προσομοίωση σεισμογραφικής έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου, στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά σε περιοχή που καταφανώς ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας,

Αυτή η «δραστηριότητα» αναπτύσσεται την στιγμή που χθες υπήρχε εξαιρετικά έντονη τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με ασκήσεις αλλά και με αναγγελία νέων ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι ενδεικτική  της κατάστασης η εικόνα που αποτυπώθηκε χθες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο FIR Λευκωσίας  με τις ασκήσεις και τις έρευνες που ανήγγειλαν παράνομα οι τουρκικές αρχές. Με το κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι έρευνες που πραγματοποιεί το  σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, ενώ με το πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές που παράνομα έχει δεσμεύσει η Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης και Αεροναυτικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας και της περιοχής  ευθύνης της Κύπρου για Έρευνα και Διάσωση (SRR).

One thought on “Με Navtex σε ελληνικά νησιά και κυπριακή ΑΟΖ συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.