Τον Κοτζιά μην τον πιάνετε στο στόμα σας, πολιτικοί θεατρίνοι

Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου  

Οι πλείστοι το έχουν συνειδητοποιήσει από καιρό. Ότι ο χώρος της πολιτικής είναι ένα απέραντο θέατρο. Στο οποίο οι πλείστοι πρωταγωνιστές και κομπάρσοι επιχειρούν να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση. Άλλοι κωμωδίες, άλλοι τραγωδίες. Συχνά-πυκνά, επειδή είναι ατάλαντοι, τα μπερδεύουν και παρουσιάζουν ιλαροτραγωδίες.

Το φαινόμενο Κοτζιάς βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο, πλειστάκις, στο επίκεντρο της θεατρικής σκηνής των ντόπιων πολιτικών θιάσων. Όχι επειδή ο ίδιος επέλεξε να πρωταγωνιστεί στις δικές τους παραστάσεις. Αλλά επειδή απεδείχθη στην πράξη ότι αρέσει στο «θεατρόφιλο» κοινό της Κύπρου. Όχι με το υποκριτικό ταλέντο του, αλλά με τις ξεκάθαρες πολιτικές του θέσεις. Που βρήκαν απήχηση στην πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Πρόσφεραν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες οι οποίοι συνήθως κρατούνται στο σκοτάδι και αφήνονται σε αγωνία, αφού αδυνατούν να στηριχθούν στις επαναλαμβανόμενες φραστικές διακηρύξεις αναξιόπιστων πολιτικών.

Τι ειρωνεία όμως. Αν και οι θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν επί ελβετικού εδάφους κατέβηκαν εδώ και καιρό, για να τις διαδεχθεί η γνωστή κωμωδία που επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια (των προεδρικών εκλογών) εντούτοις, κάποιοι συνεχίζουν να τον επαναφέρουν σε ρόλο γκεστ-σταρ. Ένα τέτοιο παράδειγμα, που δεν αντέχεται ειλικρινά, έλαβε χώρα χθες. Όταν ο Προδρόμου του ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, έβγαλαν τα σπαθιά από τα θηκάρια. Αντάλλαξαν μαχαιρώματα. Ο πρώτος επικαλούμενος τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής Αναστασιάδη. Το δεύτερο επικαλούμενο άλλες τοποθετήσεις του, για να πείσει ότι οι κυβερνώντες κρύβουν την πραγματική αλήθεια για τις ευθύνες του ναυαγίου.

Είναι εκπληκτικό. Και συνάμα τραγικό. Να επικαλούνται τον Κοτζιά τα στελέχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Να επιχειρούν τόσο απροκάλυπτα και τόσο προκλητικά να εξασφαλίσουν κομματικά οφέλη ενόψει εκλογών επικαλούμενοι εκείνον που τόσο ξεδιάντροπα επιχειρούσαν να στοχοποιήσουν πριν από λίγους μήνες. Ξεχνώντας οι αφιλότιμοι τι του έσουρναν στα παρασκήνια του ανθρώπου. Τι άφηναν να διαρρέει στα ΜΜΕ για τον άνθρωπο, που απέδειξε ότι διαθέτει τόσα κότσια όσα δεν διαθέτουν μαζί όλα τα στελέχη και των δύο κομμάτων. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτούς, δεν έχουν πάθει όλοι αμνησία σε αυτό τον τόπο. Δυστυχώς, γι’ αυτούς, θυμάται η πλειοψηφία του λαού.

Πώς να ξεχάσει κάποιος τα όσα άφηναν καλοθελητές από το στρατόπεδο της κυβέρνησης και ευρύτερα των οπαδών της όποιας λύσης να διαρρέει για την δήθεν καταστροφική στάση Κοτζιά στο «Όρος των Προσκυνητών»; Πώς να ξεχάσει κάποιος την επίρριψη στον Κοτζιά των ευθυνών για το ναυάγιο, την ώρα που ξεδιάντροπα πρόσφεραν άλλοθι στην Τουρκία; Πώς να ξεχάσει κάποιος τη δραματική ομολογία του ιδίου: «Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα, προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό»; Πώς να ξεχάσει κάποιος από ποιους κομματικούς χώρους «φουστανελά» τον ανέβαζαν και «Κολοκοτρώνη» τον κατέβαζαν; Και πώς να ξεχαστεί ποιος κομματάρχης [Άντρος] έσπευδε στην Αθήνα για να πεισθεί ο Τσίπρας να φιμώσει ουσιαστικά τον Κοτζιά;

Όταν, λοιπόν, ακούς σήμερα πολιτικούς θεατρίνους να αναλώνονται σε ακούσια συμπερίληψη του Κοτζιά στα ανούσια θεατρικά μονόπρακτά τους, το αποτέλεσμα είναι κωμικοτραγικό. Επειδή τους παρακολουθούσε αμήχανα ο λαός να συναγωνίζονται στον αναξιοπρεπή ρόλο της νήσσας όταν ο Κοτζιάς τολμούσε μόνος να οριοθετήσει το χώρο της αξιοπρέπειας αυτού του λαού. Λειτουργώντας σαν τροχοπέδη στον εξόφθαλμο κατήφορο, που ήσαν πανέτοιμοι να ακολουθήσουν χάριν μιας όποιας λύσης.

Στο θέατρο των προεδρικών εκλογών, αναμένουμε ότι θα επιχειρήσετε να φλομώσετε τους ψηφοφόρους με ό,τι μπορεί να τους παραπλανήσει. Θα επιχειρήσετε για μια ακόμη φορά να τους πουλήσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όχι, όμως, και με τον Κοτζιά, βρε αφιλότιμοι. Αυτόν μην τον παίρνετε στο στόμα σας. Ισοδυναμεί με ιεροσυλία. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Κοτζιάς θα είναι ο φετινός αποδέκτης του «Βραβείου Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων (στην παρουσία Αναστασιάδη). Ξέρετε γιατί, βρε αθεόφοβοι; Επειδή αναγνωρίζουν ότι χάρις σ’ αυτόν ανατράπηκε ο όλεθρος τον οποίο κάποιοι σχεδιάζατε με τις συνεχείς και άνευ όρων υποχωρήσεις σας. Δεν θα βραβεύσουν ούτε τον Αναστασιάδη, ούτε τον Αβέρωφ, ούτε τον Άντρο. Τον Κοτζιά θα βραβεύσουν!

Να ξέρετε ακόμη, πολιτικοί θεατρίνοι, ότι για ένα πράγμα τρέμει ο κόσμος. Την στιγμή που θα υπάρξει αλλαγή στην εξουσία στην Ελλάδα. Αν θα αντικατασταθεί ο Κοτζιάς με κάποιον από τους συνήθεις ύποπτους. Που κρύβονται μπροστά στην ευθύνη, μπροστά στο χρέος, μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Διότι τότε θα ξαναβρεθεί το Κυπριακό χωρίς χειρόφρενο…

Γιώργος Καλλινίκου, “Φ”

>>> «Καμία παρεξήγηση» και «ενιαία γραμμή» Αθηνών – Λευκωσίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.