Αναστασιάδης: “Στρατηγικός εταίρος το Ισραήλ”

Οι Αμερικανοεβραίοι θεωρούν την Κύπρο «ειλικρινή σύμμαχο» και η Λευκωσία θεωρεί το Ισραήλ «στρατηγικό εταίρο». Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα των σημερινών συναντήσεων του προέδρου Αναστασιάδη με στελέχη των μεγαλύτερων οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στον «Φ» ότι κατά τις συναντήσεις «έγιναν αναφορές από τους συνομιλητές μας περί “απρόβλεπτου Ερντογάν” και για την κατάσταση στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση λόγω της εσωτερικής της κατάστασης, του Συριακού, του δημοψηφίσματος των Κούρδων στο Ιράκ, τις σχέσεις της με την ΕΕ. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες στιγμές της Τουρκίας σε σχέση με τη διεθνή της εικόνα και για τα θέματα της περιοχής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τα στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και στη συνέχεια με την ηγεσία του Αμερικανο-Ισραηλινού Πολιτικού Συμβουλίου (AIPAC), καθώς και με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διάσκεψης Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, Malcolm Hoenlein.

Στις τοποθετήσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους «φιλικούς δεσμούς» της Κύπρου με το Ισραήλ και στη συνεργασία με την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα, με σκοπό την προώθηση «κοινών αξιών» και της ασφάλειας στην περιοχή μας, αλλά και την προβολή των δίκαιων θέσεων της Λευκωσίας για το κυπριακό πρόβλημα. «Η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς αυτό αποτελεί έναν από τους στενότερους στρατηγικούς εταίρους μας» τόνισε ενδεικτικά ο κ. Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το αρνητικό αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα λόγω της τουρκικής στάσης και επανέλαβε τη βούλησή του για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αφού προηγηθεί σωστή προετοιμασία στο «πλαίσιο Γκουτέρες» και στο «πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συναντήσεις του -όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου-, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (ενόψει και της επικείμενης έκθεσης έως τα τέλη Νοεμβρίου-εκτός της συνηθισμένης ανά έξι μήνες- που θα αφορά την «στρατηγική αναθεώρηση» της Δύναμης με βάση την αμερικανική πρόταση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ) είπε ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στις συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας και όπως αναμένεται θα συζητηθεί και στη μεθαυριανή συνάντηση-γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι στις συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας τονίσθηκε «η ανάγκη συνέχισης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού και είναι κάτι που -όπως αναμένεται- θα σημειωθεί από πλευράς αντιπροσωπειών Κίνας και Ρωσίας στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Οι μεταρρυθμίσεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ ήταν θέμα συζήτησης σε σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την υπεροχή της πολιτικής έτσι ώστε οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν για να στηρίξουν ενεργές διπλωματικές προσπάθειες και όχι να λειτουργούν ως υποκατάστατο», καλώντας παράλληλα το ΣΑ να υποστηρίξει «την προσαρμογή των ειρηνευτικών επιχειρήσεων ώστε να ανταποκριθούν σε παλαιότερες και νέες δοκιμασίες και να γίνουν αποτελεσματικές και οικονομικότερες».

Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη – “Φ”

>>> «Καμία παρεξήγηση» και «ενιαία γραμμή» Αθηνών – Λευκωσίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.