Ανοικτή και πάλι η πόρτα για τουρίστες με προορισμό ξενοδοχεία Ε/κ στα κατεχόμενα  

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΤΟΥΣ… ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ…

Στο συρτάρι μπήκε και πάλι η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τους αλλοδαπούς οι οποίοι έρχονται για διακοπές στην Κύπρο δια της νόμιμης οδού (σ.σ. από τα νόμιμα αεροδρόμια ης χώρας), έχοντας ως τελικό προορισμό ξενοδοχείο στα κατεχόμενα, το οποίο ανήκε σε Ελληνοκύπριο πριν από την εισβολή.  

Η συζήτηση άνοιξε και πάλι με αφορμή την άρνηση των αστυνομικών του αεροδρομίου Λάρνακας να επιτρέψουν τη Δευτέρα το βράδυ σε 51 αλλοδαπούς να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας [του ΔΗΣΥ] «Αλήθεια», η απόφαση άλλαξε μετά από πολιτική παρέμβαση και έντονο διάβημα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, αφού οι 32 από τους τουρίστες προέρχονταν από τη γειτονική χώρα.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος περιέχει αριθμό ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, στα οποία δεν δίνει την έγκρισή της η Κυπριακή Δημοκρατία για να διανυκτερεύουν εκεί τουρίστες.

Ο λόγος είναι ότι τα ξενοδοχεία αυτά είναι ιδιοκτησία Ε/κ που κατέληξαν στα χέρια Τ/κ μετά την εισβολή. Έτσι, σε περίπτωση που ένας τουρίστας φτάσει σε αεροδρόμιο που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και δηλώσει ως τελικό προορισμό ένα από αυτά τα ξενοδοχεία, του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αλήθεια, αναφέρουν ότι υπήρξε άμεση παρέμβαση της Πρεσβείας του Ισραήλ και κατ’ επέκταση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών με παραστάσεις προς το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ελάχιστο χρόνο (το βράδυ της Δευτέρας) δόθηκε εντολή όπως περάσουν οι τουρίστες, ενώ την Τρίτη το πρωί αποσύρθηκε προσωρινά η εγκύκλιος με στόχο να επανεξεταστεί με τη διαβούλευση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο που προέρχεται από το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτή βρίσκεται υπό αξιολόγηση και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επαναφερθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια βρισκόταν σε αδράνεια, ενώ επαναφέρθηκε πρόσφατα μετά από σημείωμα που στάλθηκε από αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου.

Αυτό που φαίνεται να ισχύει, είναι ότι η επαναφορά της εγκυκλίου έγινε χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της ηγεσίας του Υπουργείου, αφού θεωρήθηκε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο ένεκα του γεγονός ότι η εγκύκλιος αυτή δεν ακυρώθηκε ποτέ.

Απλώς την αγνοούσαν οι Αρχές της Δημοκρατίας στα σημεία εισόδου, ώστε να μην δημιουργούνται διπλωματικά προβλήματα. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του αξιωματικού υπηρεσίας, αν θα ελέγξει τον χώρο που θα καταλήξουν οι τουρίστες.

Αν δηλαδή δηλώσουν ότι θα μείνουν στις ελεύθερες περιοχές τότε περνούν ελεύθερα. Αυτό θα μπορούσαν να πράξουν και οι συγκεκριμένοι τουρίστες από το Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται ότι δεν είχαν ιδέα για το πρόβλημα που θα έβρισκαν μπροστά τους με την συγκεκριμένη εγκύκλιο.

ΚΥΠΕ

Αναστάτωση στο «ψευδοκράτος» για το φραγμό της εισόδου στα κατεχόμενα σε… τουρίστες

One thought on “Ανοικτή και πάλι η πόρτα για τουρίστες με προορισμό ξενοδοχεία Ε/κ στα κατεχόμενα  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.