Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έδωσε τις πληροφορίες για τους αγνοούμενους από το 1997

Η τουρκική πλευρά έδωσε στην ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που κατείχε, σχετικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, από το 1997, αναφέρει η Τουρκία, μέσω ενός εγγράφου, με το οποίο αντικρούει τις καταγγελίες της Ε/κ πλευράς, για μή συνεργασία. Το έγγραφο της Τουρκίας δόθηκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα, κατηγορεί την Λευκωσία ότι προσπαθεί να δώσει την εντύπωση πως η Τουρκία κατέχει πληροφορίες που δεν κοινοποιεί.

Σύμφωνα με έγγραφο για τους αγνοούμενους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, υποβλήθηκε από την Άγκυρα κατά την έναρξη της εξέτασης στο Στρασβούργο του βαθμού συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και στην υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που περιέχονται στο έγγραφο, η Λευκωσία «προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά έχει αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με την περισυλλογή των πτωμάτων και τους τόπους ταφής και αποτυγχάνει να κοινοποιήσει αυτές τις πληροφορίες, παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1996».

Αντίθετα με αυτούς τους ισχυρισμούς, συνεχίζει το τουρκικό έγγραφο, είναι γνωστό στην Επιτροπή Υπουργών ότι «οι πληροφορίες για την τοποθεσία των τάφων αγνοουμένων προσώπων που ήταν στην κατοχή της τουρκικής πλευράς έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη ΔΕΑ στα τέλη του 1997».

Προστίθεται ότι το σημείο αυτό αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2000.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά «συνεχίζει τη δική της εξέταση των σχετικών αρχείων για επιπρόσθετες πληροφορίες μετά από αίτημα της ΔΕΑ και ανταποκρίθηκε σε ένα επιπλέον αίτημα που της υποβλήθηκε για μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε διάστημα τριών εβδομάδων».

Σύμφωνα με το έγγραφο, η τουρκική πλευρά δεν είναι η μόνη που έχει πληροφορίες για τόπους ταφής και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΑ έχει ζητήσει από τον αιτητή – όπως διαρκώς αναφέρεται στο έγγραφο η Κυπριακή Δημοκρατία – την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και 9 ακόμη χώρες που συνέδραμαν με προσωπικό την ειρηνευτική δύναμη, καθώς και από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να ψάξουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές τους εκθέσεις, βιβλία καταχωρήσεων, ιατρικές εκθέσεις ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο μπορεί να περιέχει πληροφορίες για τόπους ταφής αγνοουμένων.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στην πρόσβασης της ΔΕΑ σε στρατιωτικές περιοχές, με την τουρκική πλευρά να αναφέρει ότι έχει ήδη ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα για εκταφές σε δέκα περιοχές κάθε χρόνο, ενώ δόθηκε επιπρόσθετη πρόσβαση βάσει των αναγκών. «Σε αυτό το πλαίσιο, δύσκολα γίνεται κατανοητή η προστιθέμενη αξία της επιμονής του αιτητή για πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές», προστίθεται.

Απαντώντας εξάλλου στην πρόσφατη έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το ΣτΕ για προστασία των τόπων ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο «αντιβαίνει στην απόφαση της ΔΕΑ να κρατηθούν εμπιστευτικές τέτοιες τοποθεσίες».

Αναλυτική είναι τέλος η αναφορά που περιέχεται στο έγγραφο σε σχέση με τις δομές και τις διαδικασίες που εφαρμόζει το ψευδοκράτος για «ποινική» διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν Ε/κ αγνοούμενους, ενώ αντίστοιχες αναφορές υπήρχαν και σε άλλα δύο τουρκικά έγγραφα που στάλθηκαν πρόσφατα στο Στρασβούργο, με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα των αγνοουμένων.

Οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ολοκληρώνουν αύριο την εξέταση του βαθμού συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

ΚΥΠΕ

>>> Σε λίγο ξεκινούν οι εκταφές για λείψανα αγνοουμένων στην Αθαλάσσα, λέει ο Φωτίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.