Μεγάλο ενδιαφέρον από Μαρωνίτες για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από Μαρωνίτες [λινοπάμπακοι καθολικοί] για το σχέδιο επανεγκατάστασης στα εγκλωβισμένα χωριά τους. Αυτό προκύπτει μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των επανεγκατασταθέντων, όσο και τον αριθμό των αιτήσεων για επανεγκατάσταση που εκκρεμούν.

Μέσα από τα σχέδια επανεγκατάστασης που αφορούν γενικότερα την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους εγκλωβισμένους, το όφελος που προκύπτει μέχρι την οριστική και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι η πρόσφατη ανακοίνωση από το κατοχικό καθεστώς για επιστροφή των Μαρωνιτών, που δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας για τους ίδιους του Μαρωνίτες. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί με ενίσχυση των μέτρων στήριξης των εγκλωβισμένων.

Μιλώντας τον «Φ» ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά τους εγκλωβισμένους, στηρίζεται σε τρεις άξονες.

Επιδιορθώσεις κατοικιών

Ο πρώτος άξονας είναι το σχέδιο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πρόσφατα στη συνάντηση των Καρπασιτών στην Αρχιεπισκοπή, που αφορά τις πλήρεις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, ήδη έγινε μια σύσκεψη τη περασμένη βδομάδα στο Προεδρικό, στην παρουσία και του υπουργείου Εσωτερικών και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. «Η πολιτική απόφαση υπάρχει, απλά τώρα απομένει να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η υλοποίηση της. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Επίσης, όσον αφορά τους επανεγκατασταθέντες θα εξεταστούν ad hoc περιπτώσεις που μπορεί να έχουν άμεση ανάγκη», δήλωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις

Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορά το Σχέδιο για τις γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο, έγιναν δύο νέα πράγματα. «Πρώτον: Αυξήσαμε το ποσό για να βοηθήσουμε νέα ζευγάρια γεωργούς και δεύτερον: εγκρίθηκε ένα επιπλέον ποσό σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας για όλους όσους θέλουν να στήσουν μικρές βιοτεχνίες στα χωριά τους που έχουν σχέση με τη Γεωργία. Δηλαδή τυροκομείο, βιοτεχνία παρασκευής γλυκών κ.λπ. Παράλληλα, στο σχέδιο επιδοτήσεων, εντάχθηκαν και οι μελισσοκόμοι και οι ψαράδες», σημείωσε.

Νεαρά ζευγάρια

Ο τρίτος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, αφορά τα νέα ζευγάρια. «Βλέπουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, για όσους εκφράσουν ενδιαφέρον για επανεγκατάσταση. Και όταν λέμε για επανεγκατάσταση εννοούμε ότι θα είναι μόνιμη η κατοικία τους», τόνισε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων. «Έχουν δικαίωμα να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, όμως θέλουμε να κατοικούν μόνιμα στα εγκλωβισμένα χωριά για να δικαιούνται να έχουν όλα τα επιδόματα που δικαιούνται. Επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε νέα ζευγάρια και για το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα για να διατηρηθεί ζωντανό το σχολείο, αλλά και για να ανοίξει ξανά το σχολείο στον Κορμακίτη. Συνεπώς, θα βλέπουμε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση και σίγουρα τέτοιες περιπτώσεις θα τις βοηθούμε ποικιλοτρόπως», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η μεγάλη τάση αφορά τα μαρωνίτικα χωριά. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός ατόμων έχει επανεγκατασταθεί ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αιτήσεων που είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Το ενδιαφέρον ουσιαστικά εστιάζεται στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια, αφού ως γνωστό, στα άλλα δύο μαρωνίτικα χωριά, την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο υπάρχουν ακόμα τα στρατόπεδα του τουρκικού στρατού και τα περισσότερα σπίτια είναι κατεστραμμένα

Όσον για την περιοχή της Καρπασίας, που αφορά τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους, οι αιτήσεις είναι λιγότερες, λόγω της απόστασης. «Είναι για αυτό που είχαμε πει ότι υπάρχει σχέδιο επανεγκατάστασης από την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους κοινοτάρχες των μαρωνίτικων χωριών. «Τα στρατόπεδα από Αγία Μαρίνα και Ασώματο ακόμη δεν έχουν φύγει. Αναμένουν να δουν τι θα γίνει, οπόταν θα καθοριστεί ανάλογα κα η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι οι κατοχικές αρχές αντιμετωπίζουν με το καθεστώς επισκέπτη τους επανεγκατασταθέντες.

114 Ε/κ και 85 Μαρωνίτες εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, σήμερα διαμένουν:

– 42 εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο,

– 70 στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας και

– 2 άτομα στον Άγιο Ανδρόνικο.

Όσον αφορά τα μαρωνίτικα χωριά διαμένουν 78 πρόσωπα στο Κορμακίτη και 7 πρόσωπα στα Καρπάσια.

Επανεγκατασταθέντες έχουμε 22 στο Ριζοκάρπασο και 5 στην Αγία Τριάδα, ενώ στα μαρωνίτικα χωριά έχουμε 129 στον Κορμακίτη και 21 στα Καρπάσια.

Υπάρχουν ακόμα για εξέταση συνολικά 120 αιτήσεις για επανεγκατάσταση, εκ των οποίων οι 20 αφορούν Ελληνοκύπριους για την περιοχή Καρπασίας και οι 100 αφορούν Μαρωνίτες για επανεγκατάση στα μαρωνίτικα χωριά και συγκεκριμένα στον Κορμακίτη και Καρπάσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η υπηρεσία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν: στον Κορμακίτη 47 κατοικίες που κατοικούνται από εγκλωβισμένους, στα Καρπάσια 5, στην Αγία Τριάδα 34 και στο Ριζοκάρπασο 85. Πέραν αυτών έχουμε επίσης 90 κατοικίες στον Κορμακίτη οι οποίες κατοικούνται από επανεγκατασταθέντες, 14 κατοικίες στα Καρπάσια, 1 στην Αγία Τριάδα και 22 στο Ριζοκάρπασο

Επιδόματα εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων

Οι εγκλωβισμένοι επιδοτούνται ανά άτομο, ανά ζευγάρι και ανά παιδί. Παίρνουν επίσης 13ο κάθε Δεκέμβριο, τρόφιμα, ενώ όσοι είναι γεωργοί και έχουν τρακτέρ επιδοτούνται με 200 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο και είναι οι μόνοι δικαιούχοι του προγράμματος στήριξης για τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ είναι επίσης δικαιούχοι πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα παιδιά τους δικαιούνται φοιτητικό επίδομα.

Οι επανεγκατασταθέντες δικαιούνται μόνο το επίδομα εγκλωβισμένου.

Τα ποσά του επιδόματος έχουν ως εξής: Το ένα άτομο παίρνει €371,62 και το ζευγάρι δικαιούται €557,43. Για κάθε παιδί μέχρι τριών χρόνων, δικαιούνται €111,49, ενώ για κάθε παιδί από 3 μέχρι 18 ετών δικαιούνται επίδομα €379,31. Μετά την ενηλικίωση δικαιούνται το επίδομα εγκλωβισμένων.

Φρίξος Δαλίτης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.