Ναός της Αθηνάς, ηλικίας 2.800 χρόνων στην Μικρά Ασία

Ανασκαφές που διεξάγονται στην πόλη Μανίσα της Τουρκίας έφεραν στο φως Ναό της θεάς Αθηνάς στην αρχαία πόλη των Αιγών ηλικίας 2.700 χρόνων! Η Μανίσα είναι αρχαία Μαγνησία του Σιπύλου, πιθανόν αιολική αποικία των κατοίκων της θεσσαλικής Μαγνησίας.

Η αρχαία πόλη των Αιγών απέχει 49χλμ. από την Μανίσα και ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου της ελληνιστικής περιόδου. Χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ. και ήταν μία από τις 12 Ιονικές πόλεις που αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Οι ανασκαφές έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει τα τείχη της πόλης, μια τριώροφη αγορά, ένα κτίριο συναρμολόγησης, ένα στάδιο, ένα θέατρο και το Ναό της Δήμητρας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μανίσα Yusuf Sezgin, «Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν ναοί της Αθηνάς σε όλες τις 12 πόλεις που χτίστηκαν από τους κατοίκους της Αιολίς νότια της Σμύρνης κατά την αρχαιότητα. Από την άλλη πλευρά, το κεφάλι της θεάς Αθηνάς απεικονίζεται στα νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου του Αιγαίου. Από αυτή την άποψη, μπορεί να συναχθεί ότι ήταν μία από τις σημαντικότερες και προστατευτικές θεές της πόλης. Πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή των Αιγών. Πιθανότατα υπάρχει άλλος Ναός της Αθηνάς στην αρχαία πόλη της Λάρισας στην περιοχή, όμως δεν είμαστε σίγουροι, αφού δεν υπήρξαν αρχαιολογικές ανασκαφές».

infiltr8or

>>> Ιστορική ανακάλυψη! Βρέθηκε ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας

One thought on “Ναός της Αθηνάς, ηλικίας 2.800 χρόνων στην Μικρά Ασία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.