Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Πενς στη Νέα Υόρκη 

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της δεξίωσης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους αρχηγούς κρατών και αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην 72η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Πενς για τους λόγους της αποτυχίας αυτής, σημειώνοντας πως αναμένει βοήθεια από πλευράς ΗΠΑ για την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Πενς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση λύσης. Υπογράμμισε ακόμη τη δέσμευση της αμερικανικής Κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Σήμερα η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη

Πέραν της διαβεβαίωσης προς τον Γενικό Γραμματέα για τη βούλησή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη σημερινή τους συνάντηση και μια σειρά άλλων ζητημάτων, που εν μέρει ήγειρε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το πρώτο αφορά στην πορεία προς τα μπρος, όπου θα σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης κι από την άλλη πλευρά. Δεύτερον, την επικείμενη έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών. Τρίτον, τις τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Αγκυρας, αλλά και τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέταρτον, τα διάφορα εκκρεμή ζητήματα στις συνομιλίες, που δεν καλύπτονται από τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Τέλος, την επικείμενη στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, Ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κορνήλιος Κορνηλίου.

ΚΥΠΕ

>>> ΠτΔ στο βήμα του ΟΗΕ: Αμοιβαία συμφωνημένα ΜΟΕ, όπως η επιστροφή Βαρωσίων, θα αλλάξουν το παιγνίδι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.