Αναζητώντας μια καλύτερη σχολική χρονιά

Αγιασμός στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και το Ελληνικό Νηπιαγωγείο Λονδίνου.

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». 

Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, για άλλη μια χρονιά, συγκεντρώθηκαν, στην αυλή του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Λονδίνου (ΕΔΣΛ) και του Ελληνικού Νηπιαγωγείου Λονδίνου (ΕΝΛ), μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με την καθιερωμένη τέλεση του Αγιασμού. 

Παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο κ. Γεώργιος Κόσυβας. Τον αγιασμό τέλεσε και φέτος, ο Πατέρας Σταύρος, ιερέας της Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Το κουδούνι για τις δύο σχολικές μονάδες χτύπησε στην ώρα του, χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και το εκπαιδευτικό προσωπικό άρχισε την εκπαιδευτική προσφορά στα παιδιά. Τα βιβλία μοιράστηκαν στην ώρα τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα έχουν αρχίσει κανονικά. Οι εκπαιδευτικοί συνοδεύουν ήδη τους μικρούς μαθητές στο ταξίδι της γνώσης και της διάπλασης του χαρακτήρα. Μόλις καλυφθούν όλα τα κενά θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου. Με τις πρωτοβουλίες της Αναπληρώτριας Διευθύντριας του ΕΔΣΛ κ. Μαρίας Παπαστεργίου και της προϊσταμένης του ΕΝΛ κ. Αναστασίας Μισιρλή, την προετοιμασία των διδασκόντων και την ολοπρόθυμη συμπαράσταση των γονέων η νέα σχολική χρονιά θα είναι ήρεμη και δημιουργική.

Henri Jules Jean Geoffroy, “Φεύγοντας από το σχολείο” (1888). 

Αξίζει να μνημονευτεί ότι η υπερβολική παροχή βοήθειας στα μαθήματα και η κόπωση των μικρών παιδιών τείνουν να γίνουν κοινός τόπος σε αρκετούς γονείς. Έχουμε τη γνώμη ότι η αυτενέργεια και η δραστηριοποίηση των εσωτερικών κινήτρων μάθησης αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών, ενώ η έξωθεν βοήθεια μπορεί να παρέχει πρόσκαιρη επιτυχία, κρατά όμως τα παιδιά σε εξάρτηση. Δεν αρκεί οι μαθητές μας «να τρώνε τα έτοιμα», να είναι καταναλωτές γνώσεων, αλλά πρέπει να γίνουν ερευνητές και παραγωγοί.

Βέβαια, η κατάκτηση της πραγματικής μάθησης, όπως μας διδάσκει ο Σωκράτης, είναι «τοκετός επώδυνος» και απαιτεί επιμέλεια και μόχθο. Η σταθερή προσπάθεια δυναμώνει, ωριμάζει και προετοιμάζει για τα επόμενα βήματα.

One thought on “Αναζητώντας μια καλύτερη σχολική χρονιά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.