Η 21χρονη φοιτήτρια από την Πάφο που φιλοδοξεί να κατακτήσει το motocross στην Κύπρο

Γιατί όλοι της έκλειναν την «πόρτα» στην Εμμέλεια Συνέντευξη στην Άντρη Θρασυβούλου

Motocross. Η αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο και οι ελιγμοί με τη μοτοσικλέτα να εντυπωσιάζουν. Ωστόσο, δεν έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο κάτω από το κράνος ν’ ανεμίζουν τα πλούσια μακριά μαλλιά μιας γυναίκας, καθώς αυτό το άθλημα θεωρείται ανδροκρατούμενο.

Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα. Μια νεαρή από την Πάφο είναι η γυναίκα που έβαλε στόχο να ασχοληθεί σε αθλητικό επίπεδο με το motocross στο νησί μας και αποκαλύπτεται στην OffsiteCy. Ο λόγος για την 21χρονη, Εμμέλεια Παπαχαριδήμου η οποία διαθέτει τόλμη, αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Στοιχεία άκρως απαραίτητα για έναν οδηγό motocross!

Η Εμμέλεια σπουδάζει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και προπονείται στο motocross με στόχο να συμμετέχει σύντομα σε αγώνες. Ούτε η ίδια η οικογένεια της δεν γνωρίζει ότι ασχολείται με το motocross. Θα το μάθουν σήμερα όταν διαβάσουν τη συνέντευξη που μας παραχωρεί! Μάλιστα, ο πατέρας της είναι ιερέας και η ίδια έχει 10 αδέλφια.

Για να καταφέρει να βρει κάποιον να την προπονήσει όπως μας λέει, πέρασε από… χίλια κύματα. Κανείς δεν την έπαιρνε σοβαρά. Γιατί; Είναι γυναίκα…

– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το motocross;

Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις μοτοσυκλέτες, οδηγούσα του δρόμου μικρού κυβισμού και το λάτρευα με την ψυχή μου, γινόμουν άλλος άνθρωπος. Επίσης, μου αρέσει ο ανταγωνισμός, η πρωτιά και το ρίσκο. Έτσι  λοιπόν ξεκίνησα motocross τώρα που  μου δόθηκε η ευκαιρία από ανθρώπους που πίστεψαν και είδαν τη θέληση που έχω γι’ αυτό το άθλημα γιατί όπως καταλαβαίνεις ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψουν σε μια γυναίκα.

– Πες μας τι αντιμετώπισες;

Στην κοινωνία μας οι άνθρωποι είναι οπισθοδρομικοί. Ναι το πιστεύω και το βλέπω στην Κύπρο ότι το motocross είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μια γυναίκα δεν μπορεί να μπει σε αυτό τον χώρο υλοποιώντας τον στόχο της και να φτάσει ψηλά και αυτό το βλέπουμε και στο εξωτερικό.

Θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται και έτσι λοιπόν πίστεψα σε μένα και ξεκίνησα να το ψάχνω. Στην αρχή  είχα πολύ αρνητικές απαντήσεις μου έλεγαν είναι κάτι δύσκολο, θέλει μεγάλο ρίσκο, δεν έχουμε στην Κύπρο αγώνες γυναικών, μπορεί να χτυπήσεις άσχημα, δεν κάνω σε γυναίκες, άλλοι μου μιλούσαν απλά για να με πιάσουν κουβέντα και όταν εξέφραζα την επιθυμία μου δεν έπαιρνα καμία απάντηση, «πήγαινε αλλού να σε μάθουν μοτοσυκλέτα έχει διάφορες σχολές», άλλοι για να μου παίρνουν λεφτά κλπ.

Απογοητεύτηκα πολύ μετά από όλο όμως δεν τα έβαλα κάτω έψαχνα κάποιον τον οποίο τουλάχιστον να με βλέπει αν έχω κάποιο τραυματισμό γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και οι πτώσεις σε αυτό το άθλημα. Συνεχίζοντας εγώ την προσπάθειά μου, ρώτησα τυχαία ένα κοινό φίλο που έχω στην Πάφο και μου είπε πως γνώριζε κάποιον που έχει πίστα και ότι μπορεί αυτός να με βοηθήσει. Έτσι λοιπόν δεν έχασα ούτε λεπτό και πήγα με την ελπίδα ότι αυτός θα με πίστευε. Χωρίς καμία σκέψη ο Χρήστος Σπανός, ο άνθρωπός ο οποίος είναι δίπλα μου και με στηρίζει σε όλο αυτό μου έδωσε την μοτοσικλέτα, μου εξήγησε τα βασικά και μου είπε τώρα από σένα εξαρτάται το πόσο πολύ το θέλεις, δείξε το και στην πράξη. Ενθουσιασμένος πολύ από το οδήγημα μου στο δευτέρο μας μάθημα με έβαλε στην πίστα και από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Η Εμμέλεια με τον προπονητή της Χρήστο Σπανό

– Πλέον, προπονείσαι εντατικά σωστά; 

Πλέον όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο χάρη στη βοήθεια του δασκάλου μου, κάνουμε συχνές προπονήσεις εντός και εκτός πίστας.

– Πότε αναμένεται να ξεκινήσεις να συμμετέχεις σε αγώνες;

Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω με ακρίβεια. Το motocross είναι ένα δύσκολο άθλημα που θέλει σκληρή δουλειά, πολλές προπονήσεις, καθαρό μυαλό και σεβασμό στην μοτοσικλέτα, δεν πας και παίζεις.  Αλλά όπως κυλάνε τα πράγματα μπορώ να πω σε κανένα χρόνο θα ρισκάρω και θα μπω σε αγώνα.

– Είσαι η μόνη Κύπρια που ασχολείται με το motocross σε αυτό το επίπεδο;

Μοτοσυκλέτα έχει γυναίκες που οδηγούν αλλά motocross στο δικό μου το επίπεδο απ’ όσο γνωρίζω δυστυχώς μία με δύο κοπέλες ασχολούνται και όχι αγωνιστικά αλλά για το χόμπι τους.

– Σου έχει τύχει ποτέ να φοβηθείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Όχι συνήθως οι άλλοι τρομάζουν μόνο που το βλέπουν. Όταν καβαλώ τη μοτοσικλέτα το μόνο που νοιώθω είναι την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο, τους χτύπους της καρδιάς μου να ξεπερνάνε το κανονικό και το πάθος μου να μεγαλώνει.

– Η οικογένεια σου πώς αντικρίζει την επιλογή σου να ασχοληθείς πιο σοβαρά με αυτό το άθλημα;

Οι γονείς μου δεν το γνωρίζουν ότι κάνω, το κάνω για μένα αλλά και να το μάθουν με γνωρίζουν πολύ καλά και ξέρουν πως αν δεν υλοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου δεν τα βάζω κάτω.

– Περιέγραψε μου τον εαυτό σου με τρεις λέξεις. 

Ριψοκίνδυνη, δυναμική, τολμηρή.

– Σπουδάζεις ταυτόχρονα νηπιαγωγός σωστά; Πώς τα συνδυάζεις και πώς τα προλαβαίνεις όλα;

Ναι! Μου είναι δύσκολο η αλήθεια γιατί είμαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου και έχω την πρακτική μου. Είναι δύο πράγματα που αγαπώ τα παιδιά και οι μοτοσικλέτες έτσι βρίσκω χρόνο και για τα δύο και κυρίως τα Σαββατοκυρίακα κάνω τις προπονήσεις μου.

– Είσαι ένα κορίτσι με τόλμη που κυνηγά τα όνειρα του. Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε  όσους ίσως δεν διαθέτουν την τόλμη αυτή για να κυνηγήσουν το δικό τους όνειρο;

Πάμε κόντρα στο φόβο μας, η ζωή είναι μικρή και εμείς περαστικοί άρα να ζούμε και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αν ο Θεός θελήσει να πάθουμε κάποιο κακό θα το πάθουμε και σαν καθόμαστε στην τηλεόραση από το πρωί ως το βράδυ.

Φωτογραφίες: Σάββας Γρηγορίου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Γυναίκα και μοτοσικλέτα: Δεν υπάρχει άλλο θέαμα πιο ερεθιστικό για ένα άνδρα!!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.