Μέι για το Brexit: Το Ην. Βασίλειο δεν αισθανόταν ποτέ τελείως άνετα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Βρετανία ποτέ δεν αισθάνθηκε απόλυτα άνετα μέσα στους κόλπους στην ΕΕ είπε μεταξύ άλλων η Τερέσα Μέι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το Brexit στη Φλωρεντία, ακυρώνοντας κατά πολλούς το αφήγημα της Ενωμένης Ευρώπης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καλύπτει τις δεσμεύσεις του στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα επιτρέψει τη συνέχιση της ελευθερίας κινήσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι σε μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε άτονη και ανούσια από πολλούς.

Η Μέι τόνισε ότι με το Brexit οι Βρετανοί θέλουν να εκφράσουν την ανάγκη τους για περισσότερο έλεγχο. «Θέλουν περισσότερο άμεσο έλεγχο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Εάν ανοίξουμε το μυαλό μας σε νέες σκέψεις και νέες δυνατότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς μας» είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι εξετάζοντας το μέλλον, βλέπουμε κοινές αξίες και ευκαιρίες κοινές (με την Ευρώπη)».

Πρόσθεσε δε ότι «Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, “για πολλούς είναι ένας συναρπαστικός χρόνος γεμάτος υποσχέσεις, για άλλους η κίνηση αυτή είναι κάτι το ανησυχητικό».

Αναφερόμενη σε ένα από τα βασικά ζητήματα  του «διαζυγίου», η Μέι πρότεινε ότι ενδέχεται να υπάρξει ένας τρόπος για τα βρετανικά δικαστήρια να λάβουν υπόψη τις αποφάσεις και τα δεδικασμένα προηγούμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δεν είναι μια συγκεκριμένη πρόταση συμβιβασμού, αλλά μια υπόδειξη επεσήμανε.

«Η ζωή για εμάς θα είναι διαφορετική. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ και όχι ως τμήμα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει μια νέα οικονομική σχέση και μία νέα σχέση για την ασφάλεια.» πρόθεσε η Μέι.

Σχετικά με την Ιρλανδία, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σεβαστεί τη συμφωνία του Μπέλφαστ (ή τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) και την Κοινή Περιοχή Ταξιδιών και θα διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία καμία φυσική υποδομή στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η Μέι επανέλαβε ότι τους θέλουν παραμείνουν στη Βρετανία ενώ δήλωσε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη ευημερίας για τους πολίτες και στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, φαίνεται πως θεωρεί ότι τα συμφέροντα της ΕΕ στη μετά Brexit εποχή θα είναι η υπεράσπιση των Ε27 και όχι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ προς την ΕΕ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020.

Κλείνοντας την χλιαρή κατά πολλούς ομιλία της, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Θέλουμε η ΕΕ να συνεχίσει να είναι δυνατή» και τόνισε ό,τι επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου  είναι συνεχίσουν οι καλές σχέσεις μεταξύ Βρυξαλλών-Βερολίνου και Βρετανίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί. Θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαΐου του 2019.  Αλλά η αποχώρηση πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ομαλό και με  τάξη» τόνισε. Εξήγησε ωστόσο, όμως ότι μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση της χώρας της με την ΕΕ “θα χρειαστεί χρόνο” μέχρι να επικυρωθεί. Για τον λόγο αυτό πρότεινε να υπάρξει μια “μεταβατική περίοδος” δύο ετών, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Theresa May speech on Brexit in Florence Italy September 22, 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.