Το υποθαλάσσιο καλώδιο των Facebook–Microsoft ολοκληρώθηκε

Πάνω από 5km κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, βρίσκεται πλέον το “πιο τεχνολογικά προηγμένο υποθαλάσσιο καλώδιο”, παρέχοντας έως και 160 terabits (Tbps) δεδομένων ανά δευτερόλεπτο – κερδίζοντας το αντίστοιχο εγχείρημα της Google, που αποκαλείται λανθασμένα πλέον “Faster”. Το καλώδιο είναι έργο των Facebook, Microsoft και της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telxius.

Η κατασκευή του καλωδίου, το οποίο εκτείνεται για 4.000 μίλια, από την Virginia Beach της Βιρτζίνια έως το Μπιλμπάο της Ισπανίας, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Η Microsoft ανακοίνωσε την ολοκλήρωσή του την Πέμπτη, αλλά δεν θα είναι λειτουργικό μέχρι τις αρχές του 2018.

Το Facebook, η Microsoft και η Telxius θα κατέχουν από κοινού το καλώδιο, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 4.650 τόνους – δηλαδή περίπου όσο 34 γαλάζιες φάλαινες. Η Telxius θα χρησιμεύσει ως χειριστής του καλωδίου και θα πωλήσει και μισθώσει τις ικανότητές του σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Η Microsoft και το Facebook από την άλλη θα χρησιμοποιήσουν το καλώδιο για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Τα περισσότερα διατλαντικά καλώδια επικοινωνίας συνδέονται με τις Η.Π.Α. είτε στη Νέα Υόρκη είτε στο Νιου Τζέρσεϋ, αλλά η σύνδεση με το Sea όπως λέγεται (που σημαίνει “παλίρροια” στα ισπανικά) στη Βιρτζίνια διαφοροποιεί τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο τυφώνας Sandy, ο οποίος έπληξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ το 2012, είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί η Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη για αρκετές ημέρες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.