Πάπυρος «έλυσε» το μυστήριο για το πώς οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να φτιάξουν τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Μια απάντηση στα μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρωπότητας, δίνει νέα αρχαιολογική ανακάλυψη.

Οι εντυπωσιακές πυραμίδες της Γκίζας.

Εδώ και αιώνες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον κόσμο. Πως μία κοινωνία της εποχής του χαλκού με ελάχιστες τεχνολογικές γνώσεις κατόρθωσε να δημιουργήσει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου;

Πως μία κοινωνία της εποχής του χαλκού, με ελάχιστες τεχνολογικές γνώσεις, μπόρεσε να δημιουργήσει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (ή Πυραμίδα του Χέοπα), το μόνο από τα 7 θαύματα του κόσμου που σώζεται ως σήμερα; Πως έγινε η μεταφορά τεράστιων κομματιών ασβεστόλιθου και γρανίτη, βάρους 2,5 τόνων σε απόσταση 500 μιλίων, υλικών που χρειάστηκαν για να χτιστεί η Πυραμίδα του Χέοπα, το 2.600 π.Χ. περίπου;

Merer papyrus

Αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη, και αποκαλύφθηκε ο τρόπος που οι Αιγύπτιοι έκαναν τη μεταφορά. Η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη έγινε μέσω ενός πάπυρου που βρέθηκε στο λιμάνι Wadi Al-Jarf. Γραμμένος από τον Merer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μίας ελίτ ομάδας εργατών, δίνει μία εικόνα για τον ρόλο που έπαιξαν τα σκάφη στη κατασκευή της πυραμίδας και περιγράφει πώς οι πέτρες από ασβεστόλιθο μεταφέρονταν από την Τούρα στην Γκίζα.

Οι νέες αποκαλύψεις θα μεταδοθούν σε ντοκιμαντέρ του Channel 4.

Όπως αποκαλύφθηκε, χιλιάδες εξειδικευμένοι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά. Για τη μεταφορά κατασκευάστηκε ειδικά ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι που δημιουργήθηκε λίγα μόλις μέτρα από τη βάση της πυραμίδας.

Στο ημερολόγιό του επίσης ο Merer περιγράφει πώς η ομάδα του ενεπλάκη στη μετατροπή του τοπίου ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα ώστε να εκτρέψει το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσει προς την πυραμίδα μέσω καναλιών που δημιούργησαν εργάτες.

Αν και ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο γρανίτης που βρίσκεται στις εσωτερικές αίθουσες της πυραμίδας ήταν λαξευμένος στο Aswan, 533 μίλια νότια της Γκίζας και οι πέτρες από ασβεστόλιθο προέρχονταν από την Τούρα, οκτώ μίλια μακριά, οι αρχαιολόγοι διαφωνούσαν για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν.

Σήμερα όμως, ο αρχαιολόγος Mark Lehner, αποκάλυψε στοιχεία για μία χαμένη πλωτή οδό κάτω από το αμμώδες οροπέδιο της Γκίζας.

The Pyramid of Khafre or Chefren, Giza Necropolis (UNESCO World Heritage List, 1979), Egypt. Egyptian civilisation, Old Kingdom, Dynasty IV.

Να σημειωθεί ότι με ύψος 146 μέτρα, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη από όλες τις πυραμίδες, ενώ μέχρι τον Μεσαίωνα ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα που κατασκεύασε ο άνθρωπος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.