Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη του μεγάλου στρατηλάτη στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι στο Ιράκ ανακάλυψαν μία πόλη χαμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια που φέρεται να την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ., με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και αποχαρακτηρισμένων εγγράφων από τις αμερικανικές υπηρεσίες! 

 

Η πόλη Καλάτγκα ανακαλύφθηκε από ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων υπό τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται μάλιστα για μια πόλη που χτίστηκε είτε για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα, είτε μετά αυτής για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντ ι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ υπάρχουν αρχαία. Πρόκειται για μια θέση κοντά στα Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς κυριάρχησε και κέρδισε τον θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Και τώρα έρχεται ο ρόλος της CIA στην ιστορική ανακάλυψη! Αν και η αμερικανική μυστική υπηρεσία δεν είχε κανένα ιστορικό ενδιαφέρον στην περιοχή, είχε καταστρώσει την επιχείρηση Corona, με την οποία προσπαθούσε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την περιοχή που βρίσκεται σε σημείο-κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Από τη δεκαετία του 1960, λοιπόν, είχε σχεδιάσει την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής.

Έτσι κατασκοπευτικοί δορυφόροι κατέγραψαν τα πάντα και στις εικόνες φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.

Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα.

Λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας της, η πόλη πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο γύρω στα 331 π.Χ. την εποχή που κυνηγούσε τον Δαρείο της Περσίας και αποτέλεσε πολυσύχναστο κέντρο εμπορίου στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν.

Όταν τα συγκεκριμένα στοιχεία αποχαρακτηρίστηκαν, 20 χρόνια μετά, ειδικοί του Βρετανικού Μουσείου που γνώριζαν τη σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, άρχισαν την έρευνα κι έφθασαν στην αποκάλυψη της αρχαία πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα.

Η έρευνα άργησε σχεδόν 20 χρόνια από την περίοδο του αποχαρακτηρισμού των δορυφορικών εικόνων της CIA, ωστόσο είχε αποτελέσματα.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μάλιστα drones για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θα έκαναν την έρευνά τους.

Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει εντοπιστεί το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί.

>>> Ναός της Αθηνάς, ηλικίας 2.800 χρόνων στην Μικρά Ασία

One thought on “Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη του μεγάλου στρατηλάτη στο Ιράκ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.