Υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο κουρδικό δημοψήφισμα

Εν μέσω σθεναρών αντιθέσεων και αναβρασμού, ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα του ιρακινού Κουρδιστάν για εγκριθεί το «ναι» απέναντι στην ανεξαρτησία.

Iraqi Kurds wave flags of their autonomous Kurdistan during a demonstration to claim for its independence.

Το ποσοστό συμμετοχής πλησίασε το 80%, δέκα ημέρες αφότου διεξήχθη η πρώτη, έπειτα από δύο χρόνια, συνεδρίαση τού ιρακινού Κουρδιστάν όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.

Παράνομο έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία το δημοψήφισμα ζητώντας την ακύρωσή του. Κατέβασε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα προβεί σε μέτρα εναντίον των Κούρδων αν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης διεξαχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η διακοπή μεταφοράς πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ μέσα από την Τουρκία σε διεθνείς αγορές.

Αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το Rudaw αφαιρέθηκε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών, χωρίς το κανάλι να είχε λάβει κάποια ειδοποίηση.

«Ακούσαμε για την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης. Το TurkSat δεν μας έχει ειδοποιήσει ακόμη. Οπότε εξακολουθούμε να εκπέμπουμε πρόγραμμα, αλλά η μετάδοση μπορεί να διακοπεί όταν μας ειδοποιήσουνε», τόνισε αξιωματούχος του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού στο Reuters.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) είχε ζητήσει την Παρασκευή από τις Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Προβαίνοντας σε τοποθέτηση εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, είχε τονίσει: «Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».

Να σημειωθεί ότι το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο οργάνωσαν οι κουρδικές Αρχές, ωστόσο απέρριψε η κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης.

Η απαγόρευσης της κυκλοφορίας έγινε γνωστή σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κυβερνείο της πόλης του βορείου Ιράκ.

Η απόφαση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να συμπεριλάβει το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή από την αραβική κοινότητα και την κοινότητα των Τουρκμένων ως μια κίνηση με στόχο την εδραίωση του ελέγχου των Κούρδων στην πόλη.

Πηγή: in.gr

One thought on “Υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο κουρδικό δημοψήφισμα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.