Ο ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες για αποτροπή τετελεσμένων από την Τουρκία, λέει ο Γ. Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει πρωτοβουλίες με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας και τη επανέναρξη συνομιλιών «σε μια υγιή βάση».

Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου υπό τον Δήμαρχο της, Βίκτωρα Χατζηαβράμ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε πως μετέφερε στον κ. Λιλλήκα στις ανησυχίες του δημοτικού συμβουλίου για την στασιμότητα που επικρατεί στο Κυπριακό, τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη Μόρφου και για το «τσιμέντωμα» που παρατηρείται στην κατεχόμενη κωμόπολη.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες τις οποίες χαρακτήρισε εύλογες.

«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το πλάνο β της. Ανάμεσα στα πλάνα και στις επιλογές που έχει η Τουρκία είναι και η δημιουργία νέων τετελεσμένων, τα οποία θα επιχειρήσει στη συνέχεια να μας επιβάλει και ως συντελεστές της λύσης», είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία μπορεί εύκολα να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα «ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η Μόρφου που είναι απαίτησή μας με τη λύση να επιστραφείς τους νόμιμους κατοίκους της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Μόρφου ιδιαίτερα όσον αφορά το εδαφικό θα δημιουργήσει πολύ αρνητικές συνθήκες στην επιστροφή των Μορφιτών στις εστίες τους σε περίπτωση λύσης.

«Είναι γι’ αυτό που εμείς επιμένουμε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε σε πρώτη φάση να αποτρέψουμε το όποιο πλάνο β της Τουρκίας, να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας και σε δεύτερη φάση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών πάνω σε μια υγιή βάση», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.