Ευρωβουλή: Αναγκαία περικοπή κονδυλίων στο κατοχικό καθεστώς  

Το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης παρεμπόδισης της εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες περιοχές από το κατοχικό καθεστώς και της πρόθεσης για επιβολή τελών επί της ανθρωπιστικής βοήθειας που τους αποστέλλεται, παραβιάζοντας κατάφωρα πρόνοιες της συμφωνίας της 3ης Βιέννης του 1975, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον ο Ευρωβουλευτής υποδεικνύει στην Επιτροπή κατά πόσον η περικοπή κονδυλίων θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς το κατοχικό καθεστώς για συμμόρφωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μαυρίδης αναφέρει προς την Επιτροπή:

«Μετά την ανακοίνωση από τις κατοχικές «αρχές» πρόθεσης τους για επιβολή τελών επί της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται μέσω των Ηνωμένων Εθνών στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους, στις 27/9/17, με άλλη ανακοίνωση απαγόρευσαν για ακόμη μια φορά, τη μεταφορά 8 βιβλίων για τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους μαθητές στα κατεχόμενα, ανάμεσά τους τα βιβλία της Γλώσσας, της Ιστορίας και για πρώτη φορά των Θρησκευτικών.

Επιπλέον, μέγα ζήτημα προκύπτει πάλι με τη στελέχωση του σχολείου αφού οι κατοχικές αρχές αυθαίρετα και αδικαιολόγητα δεν ενέκριναν πέντε εκπαιδευτικούς, ανάμεσά τους και την διευθύνουσα του Γυμνασίου. Επίσης, η λογοκρισία, η επίβλεψη μαθημάτων και εκδηλώσεων από τις κατοχικές «αρχές», οι «ανακρίσεις» μαθητών από λεγόμενους αστυνομικούς του καθεστώτος, είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος καθημερινά για να ελέγχει και να παρεμποδίζει την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μαθητών.»

Ο Ευρωβουλευτής τονίζει επίσης ότι όλα αυτά «αποτελούν κατάφωρη παραβίαση προνοιών της συμφωνίας της 3ης Βιέννης του 1975 σε σχέση με το ανθρωπιστικό ζήτημα των εγκλωβισμένων» και γι’ αυτό απευθύνει ευθέως τα πιο κάτω ερωτήματα στην Επιτροπή:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα  προβεί για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος;

2. Αν θεωρεί ότι οι όποιες μέχρι τώρα υποδείξεις προς το κατοχικό καθεστώς υπήρξαν αναποτελεσματικές, πως προτίθεται να ενεργήσει αυτή τη φορά;

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης υποβάλλει στην Επιτροπή το ερώτημα κατά πόσον η περικοπή κονδυλίων μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης.

>>> Τα σχολικά βιβλία έφτασαν στο Ριζακάρπασο, λένε οι κατακτητές

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.