Η Βουλή ζητά στοιχεία για Λαϊκή από το 2013 μέχρι σήμερα

Κατάθεση των ισολογισμών της Λαϊκής Τράπεζας από το 2013 μέχρι σήμερα ζήτησαν από την Αρχή Εξυγίανσης βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και εκπρόσωποι του ΣΥΚΑΛΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, οι βουλευτές αναγνώρισαν ότι ο ρόλος τους είναι περιορισμένος αλλά δεν μπορούν να μείνουν και απαθείς.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Αρχή Εξυγίανσης να απαντήσει ερωτήματα που υπέβαλε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σχετικά με τον ισολογισμό της Λαϊκής, το ποσό που δόθηκε σε νομικούς, λογιστές και άλλους κατά τη διάρκεια της εξυγίανσης, τις προμήθειες που πληρώθηκαν σε συμβούλους και την πρόβλεψη του συνολικού κόστους της εκκαθάρισης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΚΑΛΑ Ανδρέας Ελευθεριάδης ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν θα βρεθεί κανένας διαχειριστής να υπογράψει τους λογαριασμούς γιατί οι αριθμοί που παρουσιάζονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ανέφερε ότι σε αυτούς τους αριθμούς φαίνεται το τι έγινε πραγματικά, ότι δηλαδή, «έδωσαν τα περιουσιακά στοιχεία στην Τράπεζα Κύπρου για να σταθεί», όπως ανέφερε. Ισχυρίστηκε ότι στοιχεία αξίας €16 δισ. θεωρήθηκε ότι είχαν αξία €10 δισ. από τα οποία, €9,6 δισ. δόθηκαν για την κάλυψη του ELA. Ο κ. Ελευθεριάδης, σημείωσε ότι ο νυν διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου έχει ενημερωθεί πως θα έχει πρόβλημα αν υπογράψει τους λογαριασμούς και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο λόγος της αποχώρησης των προηγούμενων διαχειριστών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ρώτησε τον κ. Αλεξάνδρου για τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής. Απάντησε ότι υπάρχουν προσχέδια λογαριασμών από την PwC στα οποία ωστόσο, παρουσιάζονται θέματα τα οποία ο ίδιος δεν γνωρίζει. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να χρειάζεται για ορισμένα θέματα νομική συμβουλή. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε όπως γίνει επίσημη έρευνα ώστε να διαφανεί εάν ήταν σωστή ή λανθασμένη η διαχείριση που έγινε από την Αρχή Εξυγίανσης και ποιος έχει την ευθύνη για την κακή διαχείριση, όπως είπε.

Το μέλος του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας Ανδρέας Περσιάνης εξήγησε ότι δεν πωλήθηκε ολόκληρο το μερίδιο μετοχών λόγω του ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στην premium κατηγορία του LSE, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την αξία των υπόλοιπων μετοχών.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι επιδίωξη της Αρχής εξυγίανσης να πωλήσει στοιχεία όσο-όσο.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2018 αναμένεται η πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG) και ότι η συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρωθεί και να κλείσει εντός του 2017. Για την πώληση της θυγατρικής στη Μάλτα αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν αλλά, όπως είπε, ακόμη και να καθυστερήσει η πώληση δεν προκύπτει μεγάλο κόστος λόγω της σταθερότητας της χώρας.

Θεανώ Θειοπούλου, “Φ”

>>> Δεν παραδέχθηκε ενοχή στην υπόθεση FOCUS ο Χρ.Χριστοδούλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.