Οργή κατά Μέι για τα δικαιώματα Ευρωπαίων,από εργοδότες και συντεχνίες

Four months of gruelling Brexit talks have failed to make enough progress for Britain and the EU.

Σε μία ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας σκοπού η εργοδοτική Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) και το Κογκρέσο Εργατικών Ενώσεων (TUC), η οργάνωση-ομπρέλα των συντεχνιών στη Βρετανία, εξέδωσαν κοινή δήλωση επικρίνοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για την αβεβαιότητα που συντηρεί ενόψει Brexit αναφορικά με το μέλλον των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.

Στη δήλωσή τους οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων, η Κάρολαϊν Φέιρμπερν και η Φράνσις Ο’ Γκρέιντι αντίστοιχα, αναφέρουν ότι «μετά από ένα ανθρώπινο πόκερ 15 μηνών, η αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωποι 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Βρετανοί πολίτες έχει γίνει ανυπόφορη».

Η δήλωση κάνει λόγο για «στίγμα» στις αξίες του βρετανικού έθνους και καλεί τους ηγέτες σε Βρετανία και ΕΕ να βρουν άμεσα λύση. «Μία ξεκάθαρη εγγύηση του δικαιώματος παραμονής για τους πολίτες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ των 27 απαιτείται εντός εβδομάδων», σημειώνουν οι υπογράφουσες.

Όπως προσθέτουν, αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τη βρετανική οικονομία, αλλά και το «σωστό».

Προτρέπουν επίσης η εφαρμογή αυτής της εγγύησης να είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις ώστε να μην επηρεαστούν αυτοί οι πολίτες σε περίπτωση μη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Την ίδια ώρα δε, στη δημοσιότητα έχει δοθεί ψήφισμα που προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις επί του Brexit, με το οποίο εγκαλείται η βρετανική κυβέρνηση για τη μεταχείριση των Ευρωπαίων κατοίκων.

Όπως αναφέρεται, υπάρχουν σαφή στοιχεία για διακρίσεις σε βάρος Ευρωπαίων στη Βρετανία, την ώρα που και Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη υποφέρουν.

Επικρίνεται επίσης η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και σημειώνεται ότι για να υλοποιηθεί η δέσμευση της Τερέζα Μέι για αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία θα πρέπει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που ζήτησε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι αυτή συνεπάγεται τη συνέχιση της πλήρους δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις νομικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ψήφισμα, που αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή Τρίτη, καλεί τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφανθεί στα μέσα Οκτωβρίου όταν και θα συνέρθει ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των συνομιλιών ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

>>> Βρετανία: Πέρασε το ανακλητικό νομοσχέδιο για το Brexit

One thought on “Οργή κατά Μέι για τα δικαιώματα Ευρωπαίων,από εργοδότες και συντεχνίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.