Προς Υποκρινομένους

ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά, η υποκρισία -μετά από πολυετή καθυστέρηση- έκδηλη και προκλητική.

Γράφει ο Γιώργος Σέρτης

Ο αυτοκαλούμενος «υπουργός εξωτερικών» – ποίας … χώρας και επί … ποίου εδάφους; δεν ερωτάται ούτε διεθνώς ούτε τοπικά – Τ. Ερτουγρούλογλου – γνωστός από τα … αναμενόμενα φαντάσματα στις Χάγες και Κοπεγχάγες – αφού εξέμεσε τις γνωστές τουρκικές ψευδολογίες – φευ, τες … υιοθετούν και οι μπαλονάδες τού «εκάμαμε τζι εμείς πολλά»! – αφού σήμανε … τη λήξη των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε «δασμούς για …εισαγωγές προς τους εγκλωβισμένους!», με βάση τα «σύνορα» και τους «τελωνειακούς» όρους του κατοχικού οδοφράγματος και του ανάλογου …συνοριακού ελέγχου.

Εξού και η προαναφερθείσα υποκρισία πάντων των προσποιουμένων ότι – δήθεν – δεν άκουσαν τους … όρους που έθετε ο Ντενκτάς, όταν – πριν δεκατέσσερα χρόνια – σήκωνε την μπάρα του κατοχικού οδοφράγματος, με …συνοριακές διευθετήσεις: Επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας, τελωνειακός έλεγχος κ.λπ. Και επειδή – λόγω ανετοιμότητας και ενθουσιασμού – δεν αντιλήφθηκαν όλοι τι σήμαινε η διέλευση – με τους όρους του Ντενκτάς – του κατοχικού οδοφράγματος, ο Εγκάθετος της τουρκικής κατοχής …μερίμνησε να το …εξηγήσει με τον συνήθη κυνισμό του: «Ήθελα να συνειδητοποιήσουν οι διερχόμενοι ότι εισέρχονται σε άλλο “κράτος”» (18.5.2003).

Παρήλθαν τα χρόνια, πλείστοι όσοι διήλθαν το κατοχικό οδόφραγμα με τους …συνοριακούς όρους του εξευτελισμού – από αφελείς ευσεβείς έως δυσσεβείς πάσης ιδιοτέλειας, και από πολιτειακούς και κομματικούς αξιωματούχους έως ύπατους εκπροσώπους του ΟΗΕ και της ΕΕ – και…

Ιδού που ένας αναιδής Ερτουγρούλογλου με χυδαία – πρόσθετη – απαίτηση στους …συνοριακούς όρους του Ντενκτάς, (υπεν)θυμίζει και στους …λησμονούντας – μονίμως και σκοπίμως – πως από τη διέλευσή τους και πέρα, βρίσκονται υπό τη …δικαιοδοσία – αδικοπραξία – κατακρίβειαν των Τούρκων κατακτητών και των εγκαθέτων τους.

ΛΟΙΠΟΝ, ύστερα από δεκατετραετή διέλευση του κατοχικού οδοφράγματος με τους… συνοριακούς όρους του Ντενκτάς – και όσα δεινά επήλθαν από την τοπική επιπολαιότητα και τον πρακτορισμό, έως τις βαριές συνέπειες της διέλευσης ακόμη και του Γ.Γ. του ΟΗΕ και την… αξιοποίηση από τους Ντάουνερ-Πάσκο στα έδρανα του ΕΔΑΔ για «Επιτροπές Αποζημιώσεων» και… δικαιώματα των σφετεριστών – με τις αμήχανες και ανίκανες πολιτικο-κομματικές ηγεσίες είτε να μετέχουν είτε να παριστάνουν τους… τροχονόμους στην παράνομη διέλευση, ιδού που η αναίδεια και η πρόκληση του Ερτουγρούλογλου (υπεν)θύμισε και την… ξεχασμένη Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης, έτσι που η νεότερη γενιά να… αναρωτιέται, και οι ηλικίαν έχοντες να… διστάζουν να θυμηθούν – σκόπιμα και… τραυματικά – καθώς:

Παρά τον ασφυκτικό κλοιό που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, περισσότεροι από 20.000 Ελληνοκύπριοι παρέμεναν στην Καρπασία, ριζωμένοι πεισματικά στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Ήδη, από τον Γενάρη του 1975, οι Βρετανοί μετέφεραν – αεροπορικώς, μέσω των Βάσεων – Τουρκοκυπρίους της Πάφου και της Λεμεσού στην Τουρκία, και απεκεί στα Κατεχόμενα. Με τη Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης η «μετάβαση» (εγκατάσταση) των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα κατέστη – υποχρεωτικά – ανεκτή, με την προϋπόθεση ότι οι 20.000 Ελληνοκύπριοι θα παρέμεναν στην Καρπασία, και η επιστροφή των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους ήταν «θέμα ημερών».

Το αποτέλεσμα – τραγικά – γνωστό: Η Συμφωνία… τηρήθηκε με τις γνωστές τουρκικές μεθόδους: Με φόνους, τρομοκρατία, εκφοβισμό και εποικισμό, απέμειναν – από τις 20.000 – γύρω στους 200 οι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας!

(Να υπενθυμίσουμε ότι τα προαναφερθέντα τα έζησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού – ως δικηγόρος – εκπροσώπησε την οικογένεια του μαθητή Πανίκου Δημητρίου που δολοφονήθηκε από τους Άγγλους, όταν – Γενάρη του 1975 – συμμετείχε στις διαδηλώσεις έξω από τις Βάσεις κατά των σχεδιασμών των Βρετανών να μεταφέρουν τους Τουρκοκυπρίους στα Κατεχόμενα).

Γ. Σέρτης, “Φ”   

>>> Οι λινοπάμπακοι απαγόρευσαν 8 βιβλία για τα σχολεία των εγκλωβισμένων

2 thoughts on “Προς Υποκρινομένους

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.