Ξυλοφάγου: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το πεδίο βολής των Βρετανών

Εκδήλωση, με αποκοπή για πέντε περίπου λεπτά του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Αγίας Νάπας, πραγματοποίησαν το πρωί οι κάτοικοι Ξυλοφάγου, κατά της λειτουργίας του πεδίου βολής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Πεδίο Βολής = Κίνδυνος, Θάνατος. Ομηροι του Πεδίου Βολής. Τοξικά αέρια και βαρέα μέταλλα = Καρκίνος. Πεδίο Βολής = Καταστροφή της Ξυλοφάγου», 800 περίπου κάτοικοι της κοινότητας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στη περιοχή, και για το γεγονός ότι το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ξυλοφάγου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, «η εκδήλωση πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς οι Βρετανικές Βάσεις αρνούνται πεισματικά να καταθέσουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο, επιδημιολογική μελέτη, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και περιβαλλοντική μελέτη για τη λειτουργία του πεδίου βολής. Στην κοινότητα έχουμε καταγράψει περίπου 100 οικογένειες, στις οποίες παρουσιάζονται κρούσματα καρκίνου και πιστεύουμε ότι προέρχονται από την λειτουργία του πεδίου βολής, καθώς ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων επηρεάζουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων και των θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κοινότητας, αφού οι κάτοικοι ζητούν από τους Βρετανούς να εκδοθούν άδειες οικοδομής και αυτοί αρνούνται. Με την πραγματοποίηση της ειρηνικής εκδήλωσης θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα τόσο στους Βρετανούς, όσο και στο δικό μας κράτος, ότι υποφέρουμε από τη λειτουργία του πεδίου βολής, βρισκόμαστε υπό καταπίεση, είμαστε υποχείρια, εγκλωβισμένοι και δεν μπορούμε ούτε καν περίπατο να κάνει ένας πολίτης στο συγκεκριμένο χώρο», ανέφερε.

Ο κ. Τάσου είπε ακόμα ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Υγείας καθώς και στον Έπαρχο Λάρνακας, με τις οποίες ζητούμε τη λήψη μέτρων για διασφάλιση της υγείας των κατοίκων λόγω της λειτουργίας του πεδίου βολής”. Ταυτόχρονα, ανέφερε, εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για την ενέργεια των Βάσεων να εκδώσουν απαγορευτικό διάταγμα για τους κατοίκους ώστε να μην διακινούνται εντός του πεδίου και την απαίτηση των κατοίκων για αποζημιώσεις.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε δεύτερη εκδήλωση, κατά την οποία θα κόψουμε τις διόδους προς το Πεδίο Βολής προκειμένου να μην αφήσουμε τους Βρετανούς να προβαίνουν σε ασκήσεις, μέχρις ότου δώσουν στην κοινότητα αυτά που ζητούμε».

Ανέφερε ακόμα ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας υπήρξε απόλυτα επιτυχής δεδομένου ότι γύρω στα 800 άτομα συμμετείχαν σ’αυτήν. Τελικά ο δρόμος απεκόπη από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για πέντε περίπου λεπτά, “αφού στόχος μας δεν ήταν η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και η τροχαία κίνηση διοχετεύθηκε μέσω της Κοινότητας Ξυλοφάγου», είπε.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.